2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Migráció: Európa felkészületlen, a magyar retorika rossz

,

2015. augusztus 8., szombat 16:35, frissítve: szombat 16:52

Európa felkészületlen a jelenlegi menekültáradatra, a magyar kormány menekültügyi retorikája pedig a szükséges feladatok elvégzését is megnehezíti – nyilatkozták szakemberek a Hír Televíziónak. 53 migrációval foglalkozó kutató már hónapokkal ezelőtt, a nemzeti konzultáció elindításakor figyelmeztette a kormányt retorikája várható hatására.

„Ma már nem az erő a legfontosabb, mostantól a kormányzás kulcsa a figyelem, az odafigyelés az emberekre, odafigyelés a mindennapi életre, ne tévedjünk el, ez talán még nehezebb munka lesz.” Májusban, az ötéves kormányzást értékelő beszédében ígért figyelmesebb kormányzást Orbán Viktor. A miniszterelnök a napokban mégis úgy döntött menekülttábor létrehozásáról a Baranya megyei Martonfán és a Zala megyei Sormáson, hogy arról még a polgármesterek is csak a sajtóból értesültek.

A kormányszóvivő szerint kényszerű döntésről van szó. Kovács Zoltán arról azonban már nem beszélt, hogy 53 migrációval foglalkozó kutató már áprilisban, látva a nemzeti konzultációs kérdőíveket, arra figyelmeztette a kormányt, hogy ez lesz a hatása a kormányzati menekültügyi retorikának.

Nem sokkal később az óriásplakát-kampány is elindult. A szociológus szerint így nem csoda, hogy a települések tiltakoznak a határukba tervezett táborok ellen. Melegh Attila azokat az állításokat cáfolta, hogy a menekültek csak Európába tartanak. „Törökországban lassan kétmilliós a szám. Irán 700 ezer, Jordánia 7-800 ezer. Libanon, ami kilencedrésze Magyarországnak, 1,2 millió, és akkor ehhez képest vannak az európai adatok, ami ugye egymillió felett van, de hogyha arányosan és főképp jövedelemarányosan nézem, akkor az Európára eső terhek messze alacsonyabbak” – véli Melegh Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem szociológusa.

Melegh Attila arra is felhívta a figyelmet, hogy a 80-as évek végén, a 90-es évek elején népességarányosan nagyobb menekültválság volt, mint most. „Ez a jelenlegi migrációs cunami még hosszú távon, éveken keresztül vagy akár még tovább fenn fog maradni” – tette hozzá.


A kriminológiai intézet tudományos főmunkatársa a Hír TV Magyarország élőben című műsorában Európa felkészületlenségét hangsúlyozta, szerinte az eddigi migrációs stratégiák zsákutcát jelentettek. „Európa végtelenül megosztott abban a tekintetben, hogy mit is kellene csinálni. Egyik oldalról látjuk, hogy a népességcsökkenés és az elöregedés okán Európa nagyon is rá van utalva a migrációs kiegyenlítésre, más részről azt látjuk, hogy akik beérkeznek, az nem képzett népesség. Nemrégiben Németország egyes körei hangot is adtak annak, hogy kellene egyfajta szelekció” – mondta Póczik Szilveszter.

Hozzátette: a legtöbb probléma a második, harmadik generációs bevándorlókkal van. A szakértő szerint esetleges terrorista akciók is inkább ilyen csoportoktól várhatók, mint a kerítésen átszökő menekültektől.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!