2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

15 éve húzódik, és még nincs vége

2015. augusztus 25., kedd 19:49, frissítve: kedd 19:49

Állami területen épült meg a körforgalom a Pest megyei Bagon, mégis a helyi önkormányzat kapja a villanyszámlát. Az újonnan átadott létesítménnyel nem csak ez a gond: a tervezésnél a körforgalom körüli szántóföldi bekötőutakat is kifelejtették.

15 éve húzódik a bagi körforgalom története, és még mindig nincs vége – pedig már július végén átadták.

Nappal is ég a közvilágítás, azt azonban nem tudni, hogy ezt ki fizeti. Bag önkormányzatának nincs kerete az éves szinten 750 ezer forintra rúgó tételre, de a polgármester egyébként is furcsállja, hogy rájuk hárítaná a közútkezelő a költségeket.

„Bag közigazgatási területén van, ez a magyar állam tulajdona, a közút a kezelője, miért mi fizessük ezt a pénzt? Ez nagyon nagy teher, pluszteher, és az önkormányzat ebben a helyzetben nem tudja ezt finanszírozni. De más is van: itt arra gondolok, hogy a vízdíjat is nekünk kell fizetni. Most megjött az elmúlt időszakról, tehát az átadás óta a vízdíjszámla, ez is negyvenegynéhány ezer forint. Tehát ez pluszköltség az önkormányzatnak. Nem bírjuk kigazdálkodni” – fejtette ki Jamrik László.


A településvezető hozzátette: a járdát sem tudták megépíteni a körforgalomtól a faluig, mert az államkincstárhoz benyújtott pályázatukat azzal utasították el, hogy állami területen vezetne a járda. Nem csak a gyalogúttal, hanem a környező szántóföldekre vezető bekötőutakkal is gond van.

„A körforgalom átadásakor derült ki, hogy elbontják a rázóutas, több mint 50 éve épült kiközlekedési lehetőséget is. Azonnal kerestük az illetékeseket. A kivitelező képviselője azt mondta, hogy a terven nem szerepelt, miért nem vettük ezt hamarabb észre, hogy egy ilyen probléma van” – mondta el Péter Mihály helyi gazdálkodó.

A gazdák annyit tudtak elérni, hogy ideiglenesen helyreállították az egyik bekötőutat. Végleges megoldásként egy olyan út jöhet szóba, amely egy vízmosásos területen vezet keresztül, de azt előbb még ki kell sajátítani.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!