2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Mi lesz a kereskedőkkel?

2016. április 7., csütörtök 09:19

Nem fogadták az elkeseredett szegedi kereskedőket a városházán. Képviselőjüket pedig egy biztonsági őr inzultálta, amiért rendőrségi eljárás is indul. A kereskedők, akiket már több mint ötezren támogatnak, a 92 százalékos önkormányzati tulajdonú piac vezetőjének drasztikus bérletidíj-emelése miatt kértek volna segítséget a városvezetéstől. A jobboldal úgy sejti, a kereskedők ellehetetlenítése és az értékes telek értékesítése lehet a cél.

Elkeseredett kereskedők szerettek volna a szegedi városvezetéssel egyeztetni arról, hogy a piac igazgatója egyoldalúan megemelte a bérleti díjakat.

A piac igazgatója 50–100 százalékos bérletidíj-emelést vezetett be április elsejétől. Az árusok hiába tárgyaltak a cégvezetővel, az hajthatatlan, így a csaknem 200 kereskedő péntek óta nem nyitott ki. Az áremelésben közrejátszik az is, hogy mostantól mindenkinek áfát kellene fizetnie a bérleti díjra, még azoknak is, akik nem áfakörösek, így nem is tudnák azt visszaigényelni. Az áfakörbe való bejelentést a piacnak a jogszabályok szerint december 31-ig kellett megtennie. „Nemcsak költői a kérdés, hanem nagyon is reális: ha ő kérte vagy valakik kérték december 31-én, akkor mi a fészkes fenéért nem fizettek januárban, februárban, márciusban áfásan a bérlők, miért nem áfás tartalmú számlákat állítottak ki a piac részéről? Én tegnap egyeztettem a NAV illetékes képviselőjével, aki arról tájékoztatott, hogyha így történt, az súlyos, nagy összegre elkövetett törvénysértés” – mondta Szabó Bálint, a Cserepes sori piac kereskedőinek képviselője.

„Azok a szereplők kerültek színre és kerültek elő Szegeden, akik a Szeviép-botrányban már a 2006–2008-as években érintettek voltak” – fogalmazott Nógrádi Tibor Fidesz-frakcióvezető. A 92 százalékos önkormányzati tulajdonú piacra nemrég egy baloldalhoz köthető magánvállalkozás jelentette be a telephelyét. A Fidesz szerint Újhelyi István és köreihez köthető magánszemélyek tűntek fel a piac körül. „Szegeden gyakorlatilag az MSZP politikai restaurációját készíti elő a városvezetés, amelynek egy része az, hogy gazdasági tevékenységeket próbál finanszírozni a városi működésen túl vagy ebben szerepet vállalni, lásd a piac történetét és az ott megjelenő szereplőket” – tette hozzá Nógrádi Tibor.

A Jobbik attól fél, hogy a kereskedők tönkretételével értékes többhektáros telek kerülhet értékesítésre, magánkézbe. „Itt a telephely-bejelentésnél az ügyvezető gyakorolja az aláírási jogot, tehát elméletileg bárki be tud jelentkezni ide, hogy telephelyet biztosítsanak neki. Különösen furcsa, amikor Újhelyi István strómanjáról van szó, aki korábban már több cégnél is csinált visszaéléseket, és tíz napon belül jelentkezik be azután, hogy az igazgatót kinevezik a piac élére” – nyilatkozta Tóth Péter önkormányzati képviselő.

A kereskedők átmenetileg csütörtöktől kinyitnak, de csak az érvényes régi szerződésben foglalt bérleti összegeket lesznek hajlandók fizetni. A legutóbbi ilyen esetnél a piac a biztonsági őröket és a rendőrséget hívta rá az árusokra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!