2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Mi lesz a Corvinusszal?

2015. május 20., szerda 19:25, frissítve: szerda 19:29

Tagadja a felsőoktatási államtitkár, hogy feldarabolnák a Corvinus Egyetemet, és hogy eladnák a régi kertészeti egyetem budai épületét. Palkovics László szerint egyelőre nincs kidolgozott terv arra, hogy az intézmény milyen formában alakuljon át. Az egyetem rektora sem kapott semmilyen értesítést az átalakulásról, a diákok és a tanárok viszont már most is egyöntetűen elutasítják a költözés gondolatát.

A Vs.hu kedden írt arról, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem budai campusán működő karokat Gödöllőre és Hódmezővásárhelyre költöztetnék, illetve más fővárosi egyetemekbe integrálnák. A Corvinus szerdán jelezte: nem kaptak ilyen értesítést a fenntartótól. „Semmiféle erre vonatkozó hivatalos információ, megkeresés, dokumentum nem létezik. Tehát én arra tudnék hivatkozni, hogy államtitkár úr azt jelezte, hogy hamarosan a felsőoktatás strukturális átalakításának a kérdése napirendre fog kerülni” – mondta Rostoványi Zsolt rektor. A rektor mellett az érintett karok dékánjai, oktatói és mintegy száz hallgatója is részt vett azon a fórumon, ahol a kialakult helyzetet vitatták meg. A résztvevők egyöntetűen elutasították a költözés gondolatát.

A fórumot követő sajtótájékoztatón elhangzott: a kertészettudományi és a tájépítészeti képzéseknek évszázados hagyománya van a Villányi úti campuson, ahogyan a több mint kétezer növényfajnak otthon adó arborétumnak is. Az Európában is az elsők között létrehozott képzéseket a szakemberek valódi nemzeti kincsnek nevezték, amelyben csak kárt tehet egy esetleges költözés. Az élelmiszer-tudományi oktatásnak is erős a fővárosi beágyazottsága: több budapesti céggel, minisztériumokkal, állami intézményekkel és más egyetemekkel folytatnak közös képzéseket és kutatásokat, ezek jó része pedig nem lenne biztosítható vidékről. A hallgatói önkormányzat elnöke a Hír TV kérdésére jelezte: az egyetem 14 ezer hallgatójával közösen mindent megtesznek majd az intézmény feldarabolása ellen. „Természetesen amennyiben az a döntés születik – bármilyen forrásra is hivatkozva –, hogy a budai campust le szeretnék választani a Corvinus Egyetemről, a budai campust el szeretnék költöztetni jelenlegi helyéről, akkor természetesen utcára fogunk vonulni és mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ez ne történjen meg” – fogalmazott Kaizinger Tamás Töhötöm, az EHÖK elnöke.

A felsőoktatási államtitkár nem cáfolta, hogy a jövőben változhat a budai campuson folyó képzések sorsa, ám szavai szerint jelenleg nincsenek konkrét tervek az átalakításáról, így a hallgatóknak sem kell aggódniuk. „Egyelőre ebben a pillanatban nincs arra vonatkozóan semmifajta kidolgozott terv, hogy bármelyik intézmény milyen formában alakuljon át” – nyilatkozta Palkovics László felsőoktatási államtitkár.

A Corvinus esetleges feldarabolását több ellenzéki párt – köztük a Jobbik, a DK és a PM – is bírálta, és cinikusnak nevezték azt is, hogy a kormány képviselője nem vett részt az egyetem szerdai fórumán.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!