2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Mesterházy: A Fidesz megfutamodott a kínos kérdések elől

,

2017. október 5., csütörtök 13:22, frissítve: csütörtök 16:22

A kormánypárti képviselők továbbra is akadályozzák a letelepedési kötvényekről szóló napirendi pontok tárgyalását a költségvetési bizottságban. Hétfőn időhiányra hivatkozva nem tárgyaltak, a mára összehívott bizottsági ülésre pedig el sem mentek.

„A letelepedési kötvény egy olyan eszköz volt a magyar adósságfinanszírozásban, amivel érdemes volt élni, és amivel számos európai uniós ország is él. Ennek a 2016-os összesítése jelenleg zajlik, ha a parlament költségvetési bizottsága erről tárgyalni kíván, akkor megfelelő módon képviselni fogjuk magunkat” – ígérte csütörtök reggel a nemzetgazdasági miniszter, miután az államadósság-kezelő központ vezetőjével közösen az egymilliárd eurós devizakötvény-cserét ismertették.

A költségvetési bizottság ülésén mégis üres székek várták az ellenzéki bizottsági tagokat. A kormánypárti képviselők e-mailben jelezték, hogy meggondolták magukat, egyéb elfoglaltságuk miatt nem tudnak megjelenni.

„Azért utasították el a fideszesek, hogy tárgyaljunk róla, mert nincs rá elég idő, ennek a két, egyébként fontos témakörnek a megtárgyalására. Akkor bejelentettem, hogy ha házelnöki engedélyt kapok, akkor külön ülést szentelünk csak ennek a két napirendi pontnak. Ezt az engedélyt megkaptam, és meghívtam a tagokat. Tegnap késő délután kaptunk egy levelet. Ebben a fideszes képviselők azt írták, hogy nem tudják biztosítani a többséget. Én úgy fogalmaznék, hogy megfutamodtak a számunkra kínos kérdések elől” – állítja Mesterházy Attila, a költségvetési bizottság MSZP-s elnöke.

Az ellenzék azonban nem adja fel. Az LMP a következő bizottsági ülésen is megpróbálja napirendre vetetni a Rogán-féle papírok ügyét. „A kormányzati illetékesek kötelesek akár egy képviselőnek is tájékoztatást adni. Látom, az ellenzéki képviselőkben van szándék, hogy ilyen módon kérjünk tájékoztatást, akár most, akár a jövőben. Látom, nagyon kínos a fideszes képviselőknek az egész ügy, hiszen egy olyan pénzmosási konstrukcióról beszélünk, amihez a magyar állam asszisztál, és állami eszközökkel hajtják végre” – mondta Demeter Márta, költségvetési bizottság alelnöke.

Nemcsak a kormánypárti képviselők maradtak távol, Varga Mihály ígéretével ellentétben a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Államadósság Kezelő Központ sem képviseltette magát. „Azért, mert ők nem tudtak volna eljönni, a helyettesítésükről gondoskodhattak volna, ha már a fideszes többség nem tartja fontosnak, hogy bejárjon a bizottsági ülésre” – mondta Hegedűs Lórántné jobbikos képviselő.

A bizottság elnöke szerint a kormányzati szervek is asszisztálnak a Rogán-féle kötvényüzlet körüli titkolózáshoz. „A józan ész és az udvariasság is azt kívánja, hogy valakinek jelen kéne lennie ezektől a szervektől. Ezen azért lepődöm meg, mert én voltam annak az alanya, hogy nem jelentem meg a bizottsági meghallgatás során a 2014 választási kampányban, mert fontosnak tartották az én jelenlétemet a nemzetbiztonsági bizottságnál, hogy feljelentést tettek ellenem, amit végül megnyertem. De ha akkor az fontos volt a fideszeseknek, akkor érthetik, hogy nekünk is fontos egy ilyen ülés” – tette hozzá Mesterházy Attila.

Az ülésre csak a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal idegenrendészeti igazgatója ment el. Határozatképesség hiányában azonban tőle sem kaptak információkat az államkasszának számítások szerint több mint 10 milliárd forintos veszteséget jelentő, 20 ezer gazdag migráns Magyarországra lépését elősegítő programról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!