2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Mentők, rendőrök és katasztrófavédők gyakorlatoztak

2016. május 14., szombat 22:00, frissítve: vasárnap 12:31

Frontális ütközés, lángoló autó, vízbe esett kajakos mentése – a többi közt ezt láthatták az érdeklődők a szegedi rakparton megrendezett katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlaton. Mentők, rendőrök és katasztrófavédők mutatták be mindennapi rutinfeladataikat, de a balesetek megelőzésére és elhárítására is felhívták a civilek figyelmét.

Két autó ütközött össze frontálisan. A balesetben többen is megsérülnek, közülük sokan súlyosan. A bemutatóval arra hívták fel a nézők figyelmét, hogy az eső miatt csúszóssá vált úton sokkal nagyobb figyelemmel kell közlekedni. „Én úgy gondolom, hogy a lakosság nem csak, hogy el kell, hogy rettenjen, hanem látnia kell azt is, hogy amennyiben megtörténik egy ilyen káresemény, mennyire vagyunk felkészültek, milyen fejlett technikával és természetesen komoly szakértelemmel rendelkezünk” – mondta Zentay Attila, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet regionális igazgatója.

A katasztrófavédelem is kivette a részét a mentésből, erővágókkal szedték szét az autókat, hogy a mentők elláthassák a sérülteket.

Egy másik helyszínen egy veszélyes anyagot szállító kamion ütközött össze egy gépkocsival. A kamionból szivárogni kezdett a veszélyes folyadék, a katasztrófavédők speciális ruhában számolták fel a kárhelyzetet. „Ezeknek a baleseteknek, bemutatóknak egyrészt az a célja, hogy bemutassuk, hogy hogyan működnek együtt társszervek, és van elrettentő szerepe is, hiszen egy-egy meggondolatlan pillanat vagy egy-egy ittas vezetés bizony komoly következményekkel járhat” – mondta Molnár Kriszta, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei katasztrófavédelmi szóvivője.

Egy lángba borult autó eloltását is gyakorolták a tűzoltók, majd egy kajakról vízbe esett személy mentését szimulálták a mentők és a rendőrök.

A bemutató leglátványosabb és leghangosabb pillanata viszont az volt, amikor beindították a MiG–15 vadászgép motorjából készült speciális tűzoltó készüléket. „Látható volt, hogy ez a hajtómű mozgatható függőleges és vízszintes irányba, így lehetőség van pontosan becélozni azt, hogy hol van az az ideális pont, ahová lőni kell, és onnantól kezdve a kollégánk elkezdi emelni fel a hajtóművet, és gyakorlatilag ezzel történik a lángnak a leszakítása” – magyarázta Ördög István, a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltó alezredese.

Ilyen turbóreaktív oltójárművet használtak például a pusztaszőlősi gázkitörés eloltására is 2000-ben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!