2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Megszűnhet a kémia- és a földrajzoktatás

2016. május 7., szombat 16:53, frissítve: szombat 18:33

Megszűnhet a kémia- és a földrajzoktatás a legtöbb szakiskolában azért, hogy a tanulók már az érettségi évében szakmát szerezzenek. A szakértők szerint a diákok átképzésének lehetőségét veszik el azzal, ha drasztikusan csökkentik a közismereti órák számát a szakoktatásban.

Kémiatanárokat díjaztak Szolnokon egy tanulmányi verseny alkalmából. A jövőben lehet, hogy nem mindegyikőjük munkájára lesz szükség. A kormány döntésének értelmében ugyanis több száz szakiskolában szűnhet meg vagy csökkenhet drasztikusan a természetismereti tantárgyak oktatása. A tanárok szerint ezeknek a tárgyaknak a mindennapi életben is nagy a hasznuk.

„A vegyszerekkel naponta találkozunk, de akármerre nézünk, mindenhol a kémiának köszönhető a fejlődés. Nem értjük, miért csökkentették ennyire, hiszen kémia nélkül nem is lennénk, nem tudnánk kulturált életet élni” – mutatott rá a Curie Alapítvány kuratóriumi elnöke, Török Istvánné.

A változás értelmében a szakiskolai tanulók már az érettségi évében szakmai képesítést szereznének, szakértők szerint erre azonban a legtöbb fiatal még nincs felkészülve.

„Az, hogy 16 éves korban adott esetben sokaknak pályát kell választani ez én nekem személy szerint nem tetszik. Vannak érettebb fiatalok és vannak késően érőek, de hát az lenne a jó hogy ha minél jobban kilehetne tolni azt az időszakot és minél nagyobb igényt támasztani arra, hogy minél tovább tanuljanak minél magasabb szintre lépjenek” – vélte a Magyar Tehetséggondozó Társaság tagja, Kollmann György.

A Hír Tv által megkérdezett oktatáskutató szerint azzal, hogy csökken a közismereti tantárgyak óraszáma a szakképző intézményekben a diákok jövőjét lehetetlenítik el.

„Nagy valószínűséggel el fognak tudni helyezkedni a saját szakmájukban a végzett szakmunkások, de utána mikor megváltozik a szakma természete, technológiákat kellene igénybe venni, vagy a cégnek már nem lesz szüksége zsaluzónak és át akarja képezni hegesztővé a végzett szakmunkásokat, Nem lesznek képesek fejlődni, nem lesznek képesek tanulni, nem lesznek képesek új szakmát elsajátítani, ezért ki fognak szorulni a munkaerőpiacról” – hangsúlyozta Radó Péter oktatáskutató.

Míg a reáltárgyak kikerülnek egyes tantervekből, a kötelező hit és erkölcstan oktatás a sajtóban megjelent hírek ellenére is marad.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!