2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Megszavazták az alkotmánymódosítást és a Stop Sorost

Hír TV

2018. június 20., szerda 20:30, frissítve: szerda 21:28

Elfogadta az Országgyűlés az alaptörvény hetedik módosítását és a Stop Soros törvénycsomagot. Ezek alapján a többi között bűncselekmény lesz az illegális migráció támogatása, a jogellenes bevándorlás szervezéséért pedig mostantól akár börtönbüntetést is kiszabhatnak. A jogszabály-változtatások civil szervezeteket hozhatnak nehéz helyzetbe. A zárószavazáson a Fidesz-KDNP mellett a Jobbik frakciója is igennel voksolt.

Kormánypárti tapsvihar közepette módosult hetedjére is az alaptörvény. A bevándorlási veszélyre hivatkozva alkotmányos tilalmat kapott az idegen népesség betelepítése Magyarországra és a keresztény kultúra védelmének kötelezettsége az állami szervek részéről. De nem csak a migrációt érintik a módosítások: a magánélet védelmére hivatkozva korlátozni lehet a jövőben a lakóházaknál a tüntetéseket, tilos lesz életvitelszerűen közterületen tartózkodni, illetve létrejön egy új bírósági intézmény, a Közigazgatási Felsőbíróság.

Életszerűtlen, alkalmatlan és egyáltalán nem fogja beváltani azokat a reményeket, amelyeket a kormánypárti propaganda harsog

– ezt gondolja a Stop Sorosról a Jobbik, ennek ellenére mégis megszavazták a törvénycsomagot és az alaptörvény módosítását. Mirkóczki Ádám ezt azzal indokolta, hogy a célokkal alapvetően egyetértenek, ám elismerte, hogy azért is szavaztak igennel, hogy a jövő évi kampányokban ne támadhassa ezzel őket a Fidesz.

„Az volt a célja, a konszenzusra semmilyen szinten nem törekedve, hogy a közelgő EP- és önkormányzati választások során az ellenzéki pártokkal szemben a kampánykommunikációban ennek a mai szavazásnak az eredményét használhassa” – mondta az országgyűlési képviselő.

A Közigazgatási Felsőbíróság felállítása a legfőbb problémája az MSZP-Párbeszéd szövetségnek. Szerintük a jogállamiság utolsó bástyáját támadja ezzel a kormány azzal, hogy a kényes ügyeket egy új bírósághoz utalja. 

„Ismerjük a bíróság, a Kúria gyakorlatát: ahol adófizetői pénz kerül felhasználásra, az azzal kapcsolatos adat nyilvános. Ez az új bíróság pedig hát nyilván a kormány titkolózási érdekeit fogja majd szolgálni” – nyilatkozta a Kúrai épülete előtt tartott sajtótájékoztatója során Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője.

 

 
A kijelzőn látható a kormány Stop Soros törvénycsomagjáról szóló szavazás végeredménye.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Az MSZP végül nem nyomott gombot, ahogy az LMP sem, míg a Párbeszéd-frakció jelen lévő négy képviselője és az LMP-t elhagyó Hadházy Ákos nemmel szavazott. A Demokratikus Koalíció pedig még az ülésteremből is kivonult a szavazás idejére.

„Ez teljesen világossá teszi számunkra, hogy az ellenzék jelentős részének Soros György érdekei állnak gondolkodásuk előterében. Fontosabbak számukra Soros György érdekei, mintsem a magyar érdekek” – kommentálta a szavazást a Fidesz frakcióvezetője. 

Kocsis Máté a Hír TV felvetésére, hogy a Jobbik is megszavazta a módosítást úgy reagált: örülnek a támogatásuknak, ám két évvel ezelőtt, a kvótanépszavazás után nagyobb szükség lett volna a szavazatiakra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!