2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Megszavazták a Quaestor-kötvényesek kártalanítását

2015. április 14., kedd 18:04, frissítve: szerda 10:23

Az Országgyűlés nagy többséggel elfogadta a Quaestor-kötvényesek kártalanításáról szóló jogszabályt. Megszavazta a parlament a törvényalkotási bizottság módosító javaslatát is. Így azokra is kiterjed a kárrendezés, akik a Quaestor Értékpapír Zrt. kapcsolt vállalkozásainál vásároltak kötvényeket. Az ügyfeleknek járó kártérítést a Fidesz frakcióvezetőjének javaslata szerint a Befektető-védelmi Alap tagjai hitelezik majd meg, cserébe pedig őket illeti a Quaestor-vagyon felszámolásából eredő bevétel.

A szocialista kormányok nyakig sárosak a brókerbotrányban, a cégeknek juttatott 300 milliárd forint közpénzt ugyanis eltőzsdézték, a Fidesz pedig 2010 után tussolt el egy feljelentést, mondta napirend előtt Volner János. A jobbikos politikus a pártja által a brókerügyben kezdeményezett vizsgálóbizottság kapcsán azt is firtatta: mikor fogja a kormány nyilvánosságra hozni azoknak az adatait, akik az utolsó időben pénzt vettek ki a Quaestorból.

– Erős ugyanis a gyanú, hogy szoros politikai érintettség, gazdasági holdudvarok érintettsége kimutatható ebben az ügyben, és a gyanút az is táplálja, hogy csak a Quaestor-károsultakra vonatkozik ez a kárpótlás, másokra nem – fogalmazott Volner János.

„Tóbiás Józseffel, Gőgös Zoltánnal, Lukács Zoltánnal, Tóth Bertalannal, Hiszékeny Dezsővel…” – Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában a Jobbik és az egyesült baloldal igazolására azok nevét kezdte sorolni, akik támogatták a radikális párt kezdeményezését. Répássy Róbert azt mondta: ilyen szereposztásban nem folyhat valódi vizsgálat. Szerinte a brókerügyek tisztázására elégséges, hogy az Országgyűlés költségvetési bizottsága albizottságot hozott létre.

– Uraim, akik még egyszer abba a tévedésbe esnének, hogy itt a Jobbik kezdeményezett vizsgálóbizottságot, azoknak nem szeretném felidézni, hogy kikkel együtt. Még nem is soroltam föl Fodor Gábortól egészen a DK tagjainak aláírását is. Látom, hogy a jobbikos képviselők is felháborodva kiabálják ezeket a neveket, megértem őket, nagyon rossz társaságba keveredtek, és nyilván a tapolcai választás előtt nem árulták volna el ezt, hogy ilyen társaságban együtt akcióznak a parlamentben – mondta Répássy Róbert.

Még a Quaestor-törvény elfogadása előtt az MSZP-s Tóth Bertalan a Buda-Cash és a Hungária Értékpapír Zrt. ügyfelei számára is teljes kártalanítást követelt. Az ellenzéki politikus ugyanakkor hangsúlyozta: a kötvényesek kártalanításáról szóló jogszabályt megszavazzák.

– Ezt a törvényjavaslatot támogatni fogjuk, mert minden szalmaszál fontos a károsultaknak, ami lehetőséget ad arra, hogy hozzájuthassanak a befektetéseikhez. Viszont ki fog derülni, hogy nem minden károsultra vonatkozik, és a Quaestor-károsultak közül sem mindenki kapja majd meg a teljes befektetett összegét. Ezért szükség lesz az általunk benyújtott törvényjavaslatra, amit szeretnénk, hogyha az Országgyűlés tárgyalna, ami mindenki számára, nemcsak a Quaestor, hanem a Buda-Cash, a Hungária Zrt. károsultjaira is vonatkozik, és számukra teljes kártalanítást biztosít a Magyar Nemzeti Bank rendelkezésre álló pénzeszközéből – mondta Tóth Bertalan szocialista képviselő.

Igen

A törvényjavaslatra végül a kormánypártok mellett a szocialisták és a Jobbik is igent mondott – 185 igen, 5 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadták el a jogszabályt a képviselők.

A Quaestor-törvény abszolút igazságos, a Buda-Cash ügyfeleinek 97 százalékát pedig már kártalanították, közölte a parlamenti szavazás után a Fidesz frakcióvezetője. Rogán Antal a bankszövetség aggályaira úgy reagált: a szervezetnek nem volt olyan jobb javaslata, amely a brókercég károsultjainak kártérítéséhez vezetett volna.

– Mi bevontuk ebbe a kártalanítási folyamatba az MNB-től kezdve gyakorlatilag még a kormányt is, hiszen a kormány majd adókedvezményt biztosít, a jegybank megelőlegezi azt a hozzájárulást, amit egyébként a befektetési vállalkozások fizetnek, amit ráadásul hosszú időre nyújtottunk el és úgy, hogy egyébként a Quaestor vagyonából befolyt összes pénz a befektetési vállalkozásokhoz jut el – mondta Rogán Antal.

A Quaestor károsultjait július végéig 30 millió forint erejéig kártalanítják. Azok esetében pedig, akik a brókercégnél részvényeket vettek, a papírok túlnyomórészt megvannak, így az ő kártalanításukra már nem fognak külön jogszabályt hozni, közölte Rogán Antal.

Ma még jelezhetik

A Buda-Cash-ügyben ma még benyújthatják a károsultak a hitelezői igényeiket. Mivel a határidő jogvesztő, a felszámoló jelezte, hogy ha valaki hiányosan tudja csak elküldeni igényeit, akkor is adja postára azt, és jelezze, hogy a későbbiekben pótolja a hiányzó iratokat, illetve adatokat. A mai határidő azokra vonatkozik, akik nem biztosak benne, hogy befektetéseikért teljes kártalanítást kapnak a Befektető-védelmi Alaptól – hatmillió forint fölötti követelés esetén ugyanis csak akkor részesülhetnek a felszámolásban fellelhető vagyonból, ha ezt az igényüket bejelentik a felszámolónak.

Előzetesben maradnak Tarsolyék

Jogerőre emelkedett a Tarsoly Csaba Quaestor-vezér és két társa előzetes letartóztatásáról szóló végzés. A Fővárosi Törvényszék helybenhagyta a március 29-i elsőfokú döntést. A Hungária Értékpapír Zrt. és a Buda-Cash ügyében letartóztatott vezetők előzetesének meghosszabbításáról is döntött a bíróság: eszerint a Hungária Értékpapír sikkasztással gyanúsított két tulajdonosa és fiókvezetője július 8-ig, a Buda-Cash Brókerház vezérigazgatója és két vezérigazgató-helyettese pedig július 11-ig marad előzetesben.

– A nyomozási bíró a Fővárosi Főügyészség indítványát megalapozottnak találta és annak megfelelően mindhárom gyanúsított előzetes letartóztatását további három hónappal, 2015. július 11-ig meghosszabbította. Az indoklás szerint a kényszerintézkedés feltételei változatlanul fennállnak. Továbbra is megalapozottan lehet tartani a szökés, az elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélyétől – közölte Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!