2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Megosztotta a kormánypárti képviselőket a boltzár eltörlése

2016. április 17., vasárnap 17:09, frissítve: vasárnap 19:26

A szocialisták törvénymódosítással állítanák vissza a megemelt vasárnapi bérpótlékot. A boltzár eltörlése megosztotta a Fidesz és a KDNP képviselőit, illetve a minisztereket is. Két fideszes tárcavezető, Lázár János és Balog Zoltán úgy tiltakoztak a kormány javaslata ellen, hogy nem vettek részt a szavazáson. Két kereszténydemokrata miniszter, Seszták Miklós és Simicskó István – párttársaikkal ellentétben – igennel voksoltak.

Ha nem is tapsolva, de megszavazta a vasárnapi boltzár eltörlését a honvédelmi miniszter. Neki lett volna felmentése. Simicskó István hivatalosan a KDNP-frakció tagja, a vasárnapi zárva tartás ötletgazdáitól pedig a miniszterelnök nem várta el, hogy igennel voksoljanak az intézkedés visszavonására. A kereszténydemokrata képviselők többsége a tartózkodást választotta a parlamenti szavazáskor.

„Nőtt a kiskereskedelmi forgalom a bezárás óta, nőtt a foglalkoztatottak száma is, de az emberek többsége ezt valahogy nem tudta elfogadni. Szerintem fontos, hogy az emberek véleményére folyamatosan figyeljünk, az elmúlt egy év nem tudta társadalmi támogatottság szempontjából visszaigazolni ezt a döntést. El kell ezt ismerni, és tegyük lehetővé, amit az emberek akarnak, nyilván azt kell tennie egy kormánynak, a mindenkori kormányzatnak” – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

„Felelőtlenség lenne, hogyha ebben a kérdésben most népszavazásra kerülne sor” – így fogalmazott  Rogán Antal kabinetminiszter, amikor hétfőn bejelentette a boltzár eltörlését. A fideszes érvelést a KDNP átvette: „Én úgy gondolom, hogy ezt a döntést meg kellett lépni, hogy minden magyar ember a kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazásra tudjon fókuszálni. Látjuk, hogy ez nem elvi veszély, hiszen az Európai Bizottság asztalán ott van a kötelező betelepítési kvótának az ügye” – jelentette ki Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője.

A döntést nem kellett volna meglépni – mondta a napokban a Miniszterelnökség vezetője. Lázár János nem is lépte meg, nem vett részt a szavazáson, amiért meg is büntette a Fidesz-frakció. „Tudom, hogy sokan konzervativizmussal vádolnak. De inkább vagyok elvi konzervatív, mint elvtelen pragmatista. Én azt gondolom, hogy az embereknek talán ennek az ügynek a kapcsán mérlegelni kellene, hogy azért, hogy én vasárnap vásárolhassak, hány embernek kell a pult mögé állnia” – fejtette ki a kancelláriaminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján

Lukács: Bosszúállásba kezdett a Fidesz

A szocialisták, akik népszavazást kezdeményeztek a boltzárról, egy budapesti pláza előtt tartottak sajtótájékoztatót az üzletek nyitva tartásának örömére.  „A Fidesz, miután visszavonulót kénytelen fújni, utána bosszúállásba kezdett, bosszút állt azért, mert a polgárok akarata nem egyezett az ő akaratukkal, és ezért a vasárnapi munkavégzésért járó bérpótlékot lecsökkentette 50 százalékra. Egy valamit szögezzünk le, a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényt és a vasárnapi munkáért járó bérpótlékokat nem ugyanaz a törvény szabályozta, tehát ha ők eltörölték a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényt, az nem eredményezte volna azt, hogy a bérpótlék 50 százalékkal csökken, ők hozzátették direkt a másik törvényt is, és eltörölték bosszúból” – nyilatkozta Lukács Zoltán MSZP-alelnök.

A szocialisták törvénymódosítást kezdeményeznek a 100 százalékos vasárnapi bérpótlék visszaállításáért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!