2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Meghalt Kertész Imre Nobel-díjas író

,

2016. március 31., csütörtök 09:14, frissítve: péntek 10:15

Életének 87. évében hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt a Nobel- és Kossuth-díjas író, műfordító. Első regénye, a Sorstalanság, amelyet tizenhárom évig írt, többesztendőnyi várakozás és visszautasítások után jelent csak meg 1975-ben. Sikert előbb külföldön aratott a mű, itthon csak a rendszerváltozás után, leginkább az irodalmi Nobel-díj átvételét követően.

Kertész Imre 1929. november 9-én született Budapesten, Tizennégy évesen Auschwitzba deportálták, megjárta Buchenwaldot is, a lágerek felszabadítása után, visszatért Magyarországra. Újságírással és fizikai munkával tartotta el magát. Első regényét 13 évig írta, a Sorstalanságot a kiadók többször visszadobták, így végül csak 1975-ben jelenhetett meg. A regény főhőse egy kamasz fiú, aki túlélve a náci haláltáborok szörnyűségeit, képtelen visszatérni korábbi életéhez. A Sortalanságból maga Kertész írt forgatókönyvet, amit Koltai Lajos vitt filmre 2005-ben.

Kertész Imrének a Sorstalanság mellett több regénye és esszéje is megjelent, valamint jelentős műfordítói munkát is végzett. Olyan német és osztrák szerzők írásait ültette át magyarra, mint Sigmund Freud vagy Friedrich Nietzsche. „Európai léptékű, európai méretű író távozott közülünk. Természetesen egy jelentős életmű, intézmények és érdekek felett álló érték, tehát így gyakorlatilag ebben a gyászban valamennyi magyar író osztozik” – mondta Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke.

A munkássága elismeréseként 1997-ben átvehette a Kossuth-díjat, 2002-ben pedig első magyar íróként megkapta az irodalmi Nobel-díjat. 2014-ben a legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Magyar Szent István-rendet is átvehette.

Kertész Imre hosszan tartó súlyos betegség után, életének 87. évében hunyt el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!