2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Megemlékezés: a halottakat kellett összeszednie

Hír TV

2015. augusztus 2., vasárnap 21:20, frissítve: kedd 09:59

Az emlékezés fontosságát hangsúlyozta az Országos Roma Önkormányzat a roma holokauszt 71. évfordulóján. Hegedűs István szerint a náci népirtás cigány áldozatainak sorsát még ma is kevesen kutatják, és még kevesebben ismerik. A Roma Polgári Tömörülés elnöke is arról beszélt, hogy az utókornak kötelessége az emlékezés és az emlékeztetés.

Danyi Béla egyike a holokauszt túlélőinek. Édesanyja zsidó, édesapja cigány volt, 17 évesen munkaszolgálatra vitték, majd az auschwitz–birkenaui haláltáborba került, ahol a halottakat szedte össze a barakkokból. „Halottakat összeszedtük, és aztán azokat irányítottuk a krematóriumba. És akkor 1944. augusztus másodikáról harmadikára virradóra elmentek az őrök a helyükről Auschwitzba, mi meg kinyitottuk a kaput, és akkor szökés által maradt meg az életem” – mondta a férfi. Azon az éjszakán a nácik közel háromezer cigány foglyot küldtek gázkamrába. Augusztus 2-át 1972-ben nyilvánította a Cigány Világszövetség a roma holokauszt emléknapjának.



Budapesten a Cigány Holokauszt Központban a Roma Polgári Tömörülés tartott megemlékezést. „A túlélők kárpótlása és a túlélőknek a kompenzálása valamilyen módon, azt gondolom, hogy Magyarországon még nem történt meg. Tehát olyan szinten, hogy valamilyen nyugdíj-kiegészítés és egyéb járulékot kapnának ezek az emberek, nem történt meg, a legjobb tudomásom szerint” – fogalmazott Makai István elnök.

Az Országos Roma Önkormányzat külön emlékezett a szervezet Dohány utcai székházában. „Sajnos, a roma holokauszt története az áldozatok és családjaik egyéni sorsa a mai napig kevéssé kutatott és ismert területe a világháborúk történelmének” – nyilatkozta Hegedűs István elnök.

Becslések szerint Magyarországról a második világháborúban csaknem ötvenezer cigányt hurcoltak el haláltáborokba, Európából pedig körülbelül félmilliót.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!