2024. 10. 07. Hétfő Amália napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:00

Meg sem áll a felcsúti kisvasút?

2016. május 7., szombat 12:54

Elindult a felcsúti kisvasút, és lehet, hogy meg sem áll, a pálya akár Etyekig is elérhet. Az egyik lakos tulajdonába került terv alapján épp az ő telkén át vezetne a vonal. A helyieket azonban még nem kérdezte meg senki, ahogy annak idején a felcsútiakat sem.

Nincs nagy tolongás hétköznap délután a 857 millió forintból épült felcsúti kisvasúton. Bár a beruházó az uniós pályázatban naponta több ezres utazószámot ígért.

A múlt szombati átadón szigorú ellenőrzés volt: csak azok mehettek be, akik szerepeltek a meghívottak listáján, ők viszont bárhol. A helyi polgárokat hazaküldték.

Az egyik lakos szerint a hat kilométer hosszú kisvasút nemcsak a Váli-völgyet szeli ketté, megosztotta a helyieket is. „Eléggé megoszlik a közhangulat, mivel az átadás is eléggé megosztó volt. Döbbenettel tapasztaltuk, hogy nem mehetett be mindenki az átadóra, még a felcsútiak közül se, csak az, aki bizonyos listán szerepelt. Ez kiverte a biztosítékot, bizony még fideszes körökben is” – mondta Dobos Erzsébet.

A miniszterelnök szerint csak a cinikusok támadják a Váli-völgyi beruházást. „Ha a cinikusokra és a bírálókra hallgatnánk, akkor soha semmi nem történne ebben az országban. A kérdés az, hogy vállaljuk-e azt, hogy az alkotás Magyarországon mindig cinikus bírálatokkal jár együtt. Azt javaslom, álljunk ellen, ne engedjünk a cinizmusnak. A cinizmus nem pálya, a síneket le kell rakni, az országot pedig építeni kell” – fogalmazott Orbán Viktor.

Ha lesz rá pénz, Bicskéig is meghosszabbítják a kisvasutat, sőt már tanulmány készült arról is, hogy akár Etyekig is kanyaroghat a sín. Kerényi Ferenc 2009 óta üzemelteti lovardáját, a tanulmányok szerint a kisvasút éppen a telkén haladna át. „Lehet, hogy nincs engedélyezve, lehet, nincs legalizálva a nyomvonal, de megszületett, itt vannak a tervek. Lehet ez igazi pisztoly vagy szappanból faragott, fegyvernek látszó tárgy, de ott megy keresztül a házamon mind a két nyomvonal. Ezt nem egy közönséges bolond rajzolta az utcáról, akkor nem venném komolyan, ezt komoly szakemberek állami megrendelésre rajzolták” – nyilatkozta.

A férfi szomszédját is érinti a tervezett vasút. „Pont ide terveznek egy megállót, ez a B nyomvonalterv” – hangsúlyozta Fischer László.

Az etyeki polgármester nem nyilatkozott, az április végi lakossági fórumon a miniszterelnöki biztos azt mondta, a tanulmányokból akkor épülhet vasút, ha a helyiek ezt kifejezetten kérik. Az etyekiek azonban arra figyelmeztetnek, a felcsúti tiltakozások hangja sem hallatszott el messzire.

Látótér című műsorunk ismétlését megnézhetik ma 21 óra 30 perckor.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!