2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Még egy egészséges emberben is kárt okozhat, ha túleszi magát karácsonykor

Hír TV

2017. december 23., szombat 20:59

Még egy egészséges ember szervezetében is kárt okozhat, ha karácsonykor túleszi magát. Egy belgyógyász szerint ha már valaki sokat eszik, akkor sok folyadékot igyon mellé. Egy dietetikus pedig kiemelte: arra is érdemes odafigyelni, hogy milyen alapanyagokat használunk a karácsonyi menü elkészítéséhez.

Hatalmas volt a sor az egyik budapesti cukrászdában. A legtöbben az előre megrendelt karácsonyi bejgliért érkeztek. Az Ormos Intézet belgyógyásza szerint még az egyébként egészséges embereknek is veszélyes lehet, ha az ünnepek alatt többet esznek, mint általában.

„Az emésztőrendszer minden szakaszát túl tudjuk ilyenkor terhelni. Kezdve a gyakori refluxszal, amely rosszul reagál, ha egyszerre sok étel kerül a gyomorba. A szénsavas italokat, a töményt sem szereti. Az epehólyagnak a nagyon zsíros és sok étel szintén nem tesz jót. A vékonybélnek se tesz jót, és a vastagbélnél is előfordulhatnak gyulladások” – sorolta az esetleges problémákat Szegheő Péter orvosigazgató.

Egy amatőr sportegyesület tagjai a karácsony előtti utolsó futóedzésüket tartották. Azt mondják, ők nem a bejglit dolgozzák le előre, hanem csak jó kicsit kikapcsolni a karácsonyi készülődés közben.

„Úgy gondoltam, hogy a karácsonyi ünnepek, a nagy vásárlások és főzések közepette megmozgatom a csapatot, hogy kiszakadjunk a teljes befordulásból, és ne a konyhában tüsténkedjenek csak” – mondta Sallai Zsuzsanna, a Pomázi Futó Bajnokok SE elnöke.

„Az ünnepek alatt két-három kilogramm simán felszaladhat ránk, ha nem figyelünk – Antal Emese dietetikus szerint nemcsak arra érdemes odafigyelni, hogy ne együk túl magunkat, hanem arra is, hogy milyen minőségű alapanyagokból készül a karácsonyi menü. – Gondolok például a töltött káposztára, hogy mennyi a rizs, a hús és a káposzta aránya. Fehér rizs helyett barna rizst választhatunk. Inkább a káposzta domináljon. Figyeljünk arra is, hogy mennyi olajat használunk” – figyelmeztetett a TÉT Platform Egyesület dietetikusa.

Hozzátette: ha az ünnepek alatt egy nap több helyre is vendégségbe hivatalos valaki, akkor érdemes mindenhol csak egy-egy fogást enni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!