2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Másodfok: bűnös unokája haláláért a 45 éves asszony

2017. március 7., kedd 15:49, frissítve: kedd 16:02

A Tatabányai Törvényszék első fokon felmentette, a Győri Ítélőtábla viszont másodfokon bűnösnek mondta ki azt az asszonyt, aki 2015 nyarán fiatalkorúak felügyelete alatt elengedte gyermekeit és unokáját a tatai Öreg-tóra fürdeni. A nő négyéves unokája belefulladt a hirtelen mélyülő vízbe.

A megvádolt asszony három gyermekét és az unokáját bízta egy 17 éves fiúra és a fiú várandós barátnőjére 2015 júliusában. A fiatal pár a tatai tóra vitte fürdeni a négy gyermeket, akik közül csak a legnagyobb tudott úszni. A kicsik a sekély vízben lubickoltak – úszógumi vagy karúszó nélkül. Kezdetben felügyeltek rájuk, később azonban felügyelet nélkül hagyták őket. Egyikük elkóborolt és a vízbe fulladt.

Első fokon a 17 éves fiút és a barátnőjét is bűnösnek találták gondatlan emberölésért. Felfüggesztett szabadságvesztést kaptak. Ők és az ügyész sem fellebbezett, ezért az ítélet jogerőssé vált. Az asszonyt felmentették, de az ügyész fellebbezett, így a harmadrendű vádlott ügye a Győri Ítélőtábla elé került.

„Nemcsak az elhunyt gyermeket, hanem a három másik gyermeket is közvetlen veszélynek tette ki, amikor tiltott helyen a fürdésüket engedélyezte. A veszély közvetlensége pedig nyilvánvaló, amikor a magatartás eredményeként más életét veszti, ezért a veszély közvetlen vagy absztrakt voltát ilyenkor külön vizsgálni nem is kell” – mondta Fejes Péter, a Győri Fellebbviteli Főügyészség ügyésze.

A védelem szerint az asszony nem felelős. „A harmadrendű vádlott gondatlanságból megszegte ugyan a szülői státuszából adódó felügyeleti kötelezettségét, ugyanakkor ez nem volt súlyos kötelezettségszegés az első fokon eljárt bíróság szerint, merthogy alappal feltételezhette azt, hogy a 16 és 17 éves fiatalkorúak majd hatékonyan ügyelnek a gyermekkori sértettek biztonságára” – érvelt Rácz Ferenc védő.

A Győri Ítélőtábla megváltoztatta az elsőfokú ítéletet és bűnösnek mondta ki a 45 éves asszonyt a kiskorúak veszélyeztetése miatt. „Egy év börtönben végrehajtó szabadságvesztés büntetést szabott ki, amelyet két év próbaidőre felfüggesztett. Ennek az ítéletnek az indoka az, hogy a harmadrendű vádlott három gyermeke és egy unokája felett a szülői felügyeleti jogot olyan személyekre, az első másodrendű vádlottra bízta, akik maguk is fiatalkorúak, tehát nem voltak képesek ennek a nehéz feladatnak az ellátására. Másrészt pedig tudnia kellett, hogy fürdeni mennek egy olyan tóra, ahol fürdeni tilos” – közölte Ferenczy Tamás, a Győri Ítélőtábla szóvivője.

Az áldozat az asszony unokája volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!