2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Egyre többen fizetnek, hogy ne legyen várólista

2016. március 23., szerda 18:19, frissítve: szerda 18:47

Nem várnak az állami várólisták csökkenésére, egyre több beteg keres inkább magánorvost. Egy év alatt 25 százalékkal nőtt azoknak a budapestieknek a száma, akik hajlandóak fizetni az egészségügyi ellátásért.

„Az európai szakmai sztenderdekhez tud csatlakozni Magyarország. Ez azt jelenti, hogy fél évnél többet nem kell már várni nagy értékű műtétekre sem, tehát akár csípő-, térdprotézisműtétre vagy nagy gerincműtétre. A kisebb beavatkozásokat pedig európai szinten és rövid idő alatt két-három hónapon belül meg lehet majd tenni” – ígérte az egészségügyi államtitkár 2014 végén.

A fővárost nézve úgy tűnik, nem vártak a várólisták csökkenésére: az elmúlt egy évben negyedével nőtt azoknak a száma, akik inkább magánszolgáltatást vettek igénybe.

– A budapesti és agglomerációs lakosságnak hatvan százaléka igénybe vett az elmúlt két évben valamilyen egészségügyi magánszolgáltatást.
– Kik azok akik leginkább igénybe veszik ezeket a szolgáltatásokat?
– Nagyon érdekes az adatokban egy kicsit bányászva azt látni, hogy ez nem a gazdagok kiváltsága. Lehet, hogy tíz évvel ezelőtt ez gyakorlatilag így volt, de most nagyon széles az a réteg, amely igénybe veszi ezeket a szolgáltatásokat.
(Leitner György, a Diagnoscan vezérigazgatója)

A kormányzat tavaly ötmilliárd forintot különített el a kórházi várólisták csökkentésére. A betegek mégis az időt fizetik meg, amikor magánszolgáltatást választanak.

„Amikor arról kérdeztük őket, hogy mi a legfontosabb választási szempont, amikor magánszolgáltatót keresnek diagnosztikai vagy orvosi ellátásra, akkor a top kettőbe az idővel kapcsolatos elvárások kerültek be: ne legyen várólista, illetve amikor megérkezik a vizsgálatra, akkor azonnal sorra kerüljön” – mutatott rá a helyzetre a Szinapszis kutatási igazgatója, Kun Eszter.

A Jobbik szerint az egészségügy válsághelyzetben van, mert a kormány alulfinanszírozza az ágazatot. „Embertelennek tartjuk azt, ami az egészségügyön belül történik, hiszen a Fidesz azzal, hogy kivett pénzt ebből az ágazatból, és a saját oligarcháit tőkésítette fel, nekik juttatta ezeket a közpénzeket, hozzájárult ahhoz, hogy jó néhány ember meghaljon Magyarországon, mert nem kapja meg a szükséges egészségügyi ellátást. Az embereknél pedig azt láthatjuk, hogy bár nagyon drága a privát egészségügy, alapvetően az állampolgárok egyre szélesebb köre, aki csak teheti, menekül a magán-egészségügyiellátás felé, mert az állami egészségügy nem megbízható, és alacsony színvonalon működik” – jelentette ki Volner János, a Jobbik alelnöke.

A diagnosztikai magánszolgáltatások közül legtöbben az ultrahangvizsgálatot vették igénybe, ezt követi a labor, a röntgen és az mri. Egyébként 2015 júniusától daganatos betegség gyanúja esetén az állami egészségügyben legfeljebb tizennégy napon belül el kell végezni a ct- vagy mri-vizsgálatot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!