2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Majd 200 ezer magyar szedhet a forgalomból kivont vérnyomáscsökkentőt

Hír TV

2018. július 4., szerda 16:57, frissítve: csütörtök 08:36

Rákkeltő szennyezés miatt 27-féle vérnyomáscsökkentőt vonnak ki azonnal a magyar piacról. A lépés mintegy 200 ezer embert érinthet. Nekik – orvosukkal konzultálva – más készítményekre kell átállniuk. A gyógyszerészeti intézet azonban azt ajánlja, hogy aki már kiváltotta megszokott gyógyszerét, azt ne hagyja el, mert a magas vérnyomás sokkal nagyobb kockázatot jelent az egészségre.

Új gyógyszerek neveit tanulhatják a hypertoniatól vagyis magas vérnyomástól szenvedők, miután számos vérnyomáscsökkentőt kivonják a magyarországi forgalomból és helyettük új, esetenként más hatóanyagból készülő gyógyszereket fognak javasolni. A gyógyszergyárak közül néhány ugyanis az egyik hatóanyagot, mégpedig a varsartant egy olyan kínai gyártótól vette, amelynél szennyező anyag került a gyártás folyamatába.

„Itt nagyobb mennyiségről beszélünk, illetve maga a szennyező anyag sajnálatos módon egészségkárosodást okoz. Az egészségkárosodás ebben az esetben súlyosabb mértékű, mert egy karcinogén szennyező anyagról beszélünk” – mondta Szolyák Tamás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgató-helyettese.

Ezért több európai országhoz hasonlóan azonnal visszavontak a patikákból 27-féle vérnyomáscsökkentő gyógyszert – azoknak a készítményeknek a háromnegyedét, amely varsartant tartalmaz. 200 ezer embernek kell a következő egy hónapban átállnia új készítményre. Addig azonban fontos, hogy senki ne hagyja el a jelenlegi gyógyszerét.

„Az a beteg, aki jelenleg feltételezhetően olyan gyógyszert szed, amely érintett ezzel a szennyezéssel, akkor van kitéve a legnagyobb egészségkárosodás veszélyének, amennyiben ezt a gyógyszert bármely helyettesítés nélkül elhagyja” – hívta fel a figyelmet Mekely Béla, az OGYÉI Szakmai Kollégium kardiológia tagozatvezetője.

Az orvosok ajánlást kapnak a gyógyszerészeti intézettől a medicina helyettesítésre. Bár a szennyezéssel érintett hatóanyag, a varsartan esetében adódhatnak ellátási problémák Európában, ám a szakemberek nem tartanak gyógyszerhiánytól.

„Állandó kommunikációban vagyunk a nagykereskedőkkel és a gyártókkal és abban az esetben ha ők nem is látják a megoldást ebben a pillanatban, még mindig vannak lehetőségeink arra, hogy körbenézzünk Európában, hogy hol vannak adott esetben felszabaduló készletek, amelyek segítségével az ellátást biztosítani tudjuk” – tette hozzá Szolyák Tamás.

Arra nincs bizonyíték, hogy a korábban legyártott, varsartan-alapú gyógyszerek is szennyeződhettek. „Ez a rákkeltő hatás nem jelentkezik azonnal, hosszú évek után fejti csak ki hatását. Egyébként hasonló jellegű szennyeződés adott esetben előfordulhat füstölt árukban is például” – mondta az OGYÉI főigazgató-helyettese.

Magyarországon mintegy 3,5 millióan, vagyis minden harmadik ember magas vérnyomástól szenved.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!