2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Magyarul szólalt meg, kirúgták – most demonstráltak érte

2015. november 28., szombat 16:03, frissítve: szombat 22:17

Magyarul köszöntötte a vásárlókat, ezért rúgták ki a cipőboltból – állítja egy somorjai édesanya, aki két hónapot dolgozott a Deichmannban. A helyi magyarok felháborodva állnak a történtek előtt. A Rómeó Vérzik zenekar szintén somorjai frontembere békés demonstrációt szervezett a bevásárlóközpont parkolójába, hogy minél hangosabban szóljon a magyar ének.

„Legyen minél hangosabb az ének, hallja meg a világ, Somorja nem az a város, ahol ilyen viselkedést megtűrünk!” – ezt írta a Szlovákiában és Magyarországon is népszerű rockzenekar, a Rómeó Vérzik énekese a demonstrációra való felhívásában. Kovács Koppány Magyarországon született, 1988 óta él Somorján.

„Ebben a városban soha nem voltak a magyarok és a szlovákok között ellentétek. Ezt nagyon fontosnak tartjuk, mert Somorja régóta, több száz éve kétnyelvű város, és ezt meg akarjuk tartani a gyerekeink, unokáink számára. Zenészként számunkra is nagyon fontos, hogy mindenhol tudjuk használni az anyanyelvünket. Ez a legfontosabb dolog, ezért gondoltuk, hogy egy ilyen békés, zenés demonstrációt fogunk szervezni” – hangsúlyozta a Rómeó Vérzik frontembere.

„Álmaimban álmodtam, jó lenne szeretni, legyen olyan hely, hol jó magyarnak lenni!” A Kormorán ismert számát a helyi bevásárlóközpont parkolójában magyarok százai énekelték együtt.

„Hallatlan, hogy Somorján ilyesmi történik! Itt az összes elődöm, az őseim, mindenkim mindig otthon volt, nehogy már kiszorítsanak bennünket a nyelvünkből. Hát micsoda dolog ez, föl vagyunk háborodva!” – mondta Lelkes Edit, a demonstráció egyik résztvevője.

„Somorja mindig kétnyelvű város volt, itt a magyarság még mindig többségben van. Ne tiltsák meg, hogy itt valaki magyarul beszéljen” – mondta Nagy Péter, aki szintén részt vett a megmozduláson.

A cipőket forgalmazó üzletlánc szlovákiai ügyvezetője azt állítja, hogy nincs etnikai háttere az eladó kirúgásának. „Nem azért bocsátotta el a Deichmann cég a hölgyet, mert magyarul beszélt, mi emellett határozottan kiállunk. Más okok miatt váltunk meg tőle, de erről a törvényi szabályozás miatt nem mondhatunk többet” – magyarázkodott Karel Madzia, a szlovákiai Deichmann ügyvezetője.

A demonstrálók nem hiszik el a társaság magyarázatát.

Az elbocsátott eladó egyébként próbaidős volt, így elbocsátását a Deichmann-nak hivatalosan nem kellett megindokolnia.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!