2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Letöltendőt kértek az Il Ferro volt vezetőire

2015. május 18., hétfő 16:52, frissítve: hétfő 17:13

Letöltendő börtönbüntetést kért az ügyész az Il Ferro Kft. volt vezetőire hűtlen kezelés, sikkasztás és csalás miatt a Fővárosi Törvényszéken. Az autómatricás cég évekkel ezelőtt azt ígérte ügyfeleinek, hogy ha reklámot matricáznak autóikra, pénzt kapnak. A trükknek több mint tízezren bedőltek, és sokan egy forintot sem láttak a beígért pénzből.

Az Il Ferro Kft. 2006-ban és 2007-ben összesen több mint tízezer autóssal kötött szerződést. 180 ezer, illetve 333 ezer forint egyszeri belépési díj fejében többéves fizetést ígért a felületért az ügyfeleknek, új autónál pedig átvállalta a havi törlesztőrészlet egy részét. Legalábbis papíron. A társaság több mint 2500 ügyfelének egyáltalán nem fizetett.

„2007 márciusában 10 557 darab szerződés kötésére került sor, és ebből a szerződéskötési díj 1 529 043 332 forint volt, ugyanakkor a hirdetési terület alig töredékét értékesítették csupán. Így az új belépők finanszírozták a korábbiaknál keletkezett kötelezettségeket is. Ezzel kapcsolatban mondta a szakértő úr, hogy piramisjellegű a tevékenység” – ismertette Bíró Piroska ügyész.

A rendszer 2007 márciusában dőlt össze. Az ügyészség szerint a cég üzemeltetői előre tudhatták, hogy maximum két-három hónapig tudnak fizetni az autósoknak. „Ez a vállalkozás mindig bajban volt. Mondhatni, hogy egyetlenegy autót sem el tudott volna így, ilyen felállással tartani. Ezt talán még az első időszakban lehetett volna megállítani” – jegyezte meg az ügyész.

Az ügyfelektől kicsalt összegeket az Il Ferro ügyvezetése saját magának játszotta ki baráti cégeken keresztül, majd csődöt jelentett. Az ügyészség az Il Ferro Kft. három vezetőjére letöltendő börtönbüntetést kért csalás, hűtlen kezelés és sikkasztás miatt.

A több ezer sértett közül hatszázan pertársaságba tömörültek. Több mint százmillió forint kártérítést követelnek az Il Ferro Kft. volt vezetőitől. Ügyvédjük híradónknak azt mondta: lát esélyt arra, hogy a jogerős ítélet után valamekkora összeget kézhez kaphatnak a károsultak.

„A nyomozóhatóság nagyon helyesen zár alá vette az ingatlanokat, gépjárműveket és vagyontárgyakat, amelyek fedezetet biztosíthatnak ennek a kártérítési összegnek. És ha nem is a teljes összeget, hanem nagy részét visszakapják a károsultak, akkor elégedettek lehetünk az igazságszolgáltatással” – véli Bense László Erik, a károsultak ügyvédje.

Az Il Ferro ügyben jövő héten várható elsőfokú ítélet.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!