2024. 02. 26. Hétfő Géza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Szomszédaink a magyarok - Auzstria, Horvátország, Szlovénia 11:00

Letették a sokszorosára drágult csepeli birkózóakadémia alapkövét

Hír TV

2018. március 13., kedd 17:25, frissítve: kedd 20:19

A beruházást mintegy 4,5 milliárd forintos kormányzati támogatásból a Jánosik és Társai Kft. valósíthatja meg, a Németh Szilárd által létrehozott és a saját lakcímére bejegyzett Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány megbízásából. A birkózószövetség elnöke Soros Györgyöt ezúttal nem említette beszédében, de a migránsozást most sem hagyta ki.

Bár eredetileg 500 millió forintról indult, később 2,5 milliárdra emelték, végül közel 4,5 milliárdból épülhet fel a Kozma István Birkózóakadémia. A támogatást eredeti szándék szerint a szövetség kapta volna, ám végül a Fidesz-alelnök lakcímére bejegyzett és az általa létrehozott alapítvány kapta. A megbízás miatt korábban az MSZP feljelentést helyezett kilátásba, Németh Szilárd azonban mindent átláthatónak tart.

– Továbbra is kiemelten fontos számunkra, hogy a beruházás nyilvánosan, transzparensen és mindent szabályt betartva valósuljon meg – mondta a Magyar Birkózószövetség elnöke.

A Fidesz-alelnök a sportszakmai szempontok felsorolása mellett a választási kormánypropagandára is szánt időt beszédében.

– A magyarok adóforintjaiból befolyt közpénzt nem migránsokra, hanem a magyar gyerekekre, köztük a körünkben jelen lévő birkózópalántákra kell költenünk. Ehhez minden nap és minden körülmények között össze kell fognunk, és meg kell védenünk a magyar birkózás érdekeit is. Mi itt, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián a saját jövőnket akarjuk építeni – tette hozzá Németh Szilárd.

A birkózószövetség elnöke a beruházás részleteiről nem akart beszélni.

A beruházás részeként első ütemben egy 4000 négyzetméteren elterülő sportcsarnok épül fel, ezt követi a 130 fő befogadására alkalmas bentlakásos kollégium, illetve képzési és sportrehabilitációs központ kivitelezése. A létesítményben 14 és 23 év közötti birkózók készülhetnek.

– Nekünk, amikor elkezdtük azért el kellett menni edzésre, vissza a kollégiumba, az iskolába, egy jó nagy kört kellett tennünk Budapesten, mire eltudtunk jutni mindegyik helyre, itt pedig minden egyben van. Minden adott lesz, a kollégium, a szállás, az edzőterem, tehát olyan, mint egy egyéves edzőtábor, nem kell elmenni időszakosan edzőtáborba, hanem itt egész évben lehet edzőtáborozniuk, nem mellékesen pedig olyan szakemberekkel fognak készülni, akik már bizonyították, hogy képesek a feladat ellátására – nyilatkozta Lőrincz Viktor Európa-bajnok birkózó.

Az átadás 2019 őszére várható. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki lesz az akadémia fenntartója. A birkózás öt éve részesül kiemelt támogatásban. Azóta 3,5 milliárd forint áramlott a sportágba.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!