2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Lesújtó a kép a korrupcióról

Hír TV

2017. november 4., szombat 17:17, frissítve: szombat 17:52

Ez derült ki a témában rendezett konferencia előadóinak adataiból. Két szakszervezet közvélemény-kutatókat, egyetemi tanárokat és újságírókat kért meg, hogy beszéljenek a tapasztalatikról, amiből kiderül: az emberek többsége szerint szinte a teljes politikai vezetés korrupt, de nincs mit tenni ellene.

Az emberek fele úgy gondolja: csak akkor lép fel a kormány a korrupció ellen, ha saját maga nem érdekelt benne. Legalábbis a Medián mérési eredményei ezt mutatják. A kutatóintézet vezetője arról is beszélt, hogy a megkérdezettek többsége az egész rendszert tisztességtelennek tartja.

„A Fidesz-szavazók nagy része annak ellenére, hogy látja, hogy mi van, annak ellenére úgy gondolja, hogy ez rendben van így. Ez a mi, ez a mieinknek a működése, és ez a mi érdekeinket szolgálja. Még akkor is, ha ez csak egy nagyon szűk réteg” – mondta Hann Endre.

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára egyebek mellett az MNB működését tartja aggályosnak, és azt, ahogyan a kormányzat a közpénzzel bánik. Ideértve a letelepedési kötvények ügyét vagy a taopénzek elosztását is.

„Nem lehet kimutatni tételes jogszabálysértést, hogy a rendszer eleve úgy működik, vagy pedig eleve úgy tervezik a jogszabályi előírásokat, hogy ne lehessen számon kérni ezeket a problémákat” – véli Deák Dániel, adójogász.

A számonkérést főként közérdekűadat-igénylésekkel végrehajtó, az Átlátszó.hu újságírója szerint egyre gyakoribb, hogy indokolatlanul nagy összeget kérnek közérdekű adatokért cserébe. Vagy egyszerűen megtagadják azokat. Ez történt például akkor is, amikor arról a pályázatról érdeklődtek, amivel 500 millió forint állami pénzt nyert egy orosz tulajdonban lévő cég, az örökmozgó kifejlesztésére.

„És akkor kértük, hogy ugyan már, az a tisztviselő, aki ennek a pályázatnak a kifizetéséről döntött, az milyen végzettséggel rendelkezik: furulyaoktató vagy esetleg elméleti fizikus. Nos, ez a dolog ez még per tárgyát képezi, mert az NGM ezt az adatot továbbra sem hajlandó elárulni” – mondta Becher András.

A Transparency International vezetője szerint nem csoda, hogy száz emberből mindössze húsz gondolja azt, hogy van értelme hatósághoz fordulnia, ha visszaélésekkel találkozik.

 „És hát az sem meglepő, hogy a többség pedig azt gondolja, hogy a kormány korrupció elleni intézkedései elégtelenek, nem eléggé hatékonyak” – hansúlyozta Liget Miklós.

Az úgynevezett utcai korrupció egyébként az egészségügyben a leggyakoribb a felmérések szerint - hálapénz formájában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!