2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Lemondott Várszegi Asztrik

Hír TV

2017. november 19., vasárnap 10:26, frissítve: vasárnap 13:49

„Jóbarátként megmaradok kedves mindannyiuk számára a továbbiakban is” – mondta Várszegi Asztrik a mindenkit meglepő bejelentésekor. Jövő évben, vízkeresztkor döntenek az új pannonhalmi főapát személyéről.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság legrangosabb éves eseménye a Szent Márton-nap, Várszegi Asztrik főapát ezen az eseményen jelentette be, hogy jövő év elején átadja főapáti feladatait az utódjának - írja a Kisalföldre hivatkozva az Inforádió.

„A Szent Márton-napokkal 17 év telt el, az én főapáti szolgálatomban pedig immár lassan 27 év telik be. A bencés hagyomány bölcsessége azt diktálta szívemnek és ez van házi törvényeinkben is, hogy az idősebb adja át helyét a fiatalabbnak. Ezt teszem magam is jó szívvel, és csak úgy köszönök el, hogy nem főapátként, de jóbarátként megmaradok kedves mindannyiuk számára a továbbiakban is” – mondta Várszegi Asztrik.

A Kisalföld szerint január 6-án döntenek az új pannonhalmi főapát személyéről. A beiktatást kora tavaszra jósolják.

Várszegi a magyar katolikus egyház liberálisabb vezetői közé tartozott. A kvótanépszavazás idején felemelte hangját a menekültek ellen hergelő propagandával szemben, és az indulatok helyett inkább gondolkodásra buzdította az embereket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!