2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Lemondott az ukrán miniszterelnök

2016. április 10., vasárnap 21:11, frissítve: hétfő 21:43

Arszenyij Jacenyuk tévébeszédben jelentette be távozását, amit a többi közt azzal indokolt, hogy a parlamentben nem tudta keresztülvinni a gazdasági reformjait. A hétvégén több tüntetés volt Ukrajnában, de ezeken az elnök, Petro Porosenko lemondását követelték az offshore-botrány miatt.

Nem okozott meglepetést Kijevben a miniszterelnök lemondása. Arszenyij Jacenyuk
az oroszbarát Viktor Janukovics elüldözése után, 2014 februárjában került hatalomra, akkor új választási törvényt, alkotmányreformot, gazdasági, munkaügyi és nyugdíjreformot ígért. Egyikből se lett semmi, elmondása szerint azért, mert az elnök, Petro Porosenko és emberei megakadályozták ebben.

„A döntésemnek több oka van. A kialakult politikai válságot mesterségesen gerjesztették. Egyetlen személyi kérdés miatt egymásnak estek a politikusok és képtelenek voltak bármilyen valódi változás előkészítésére. Már az új kormány összeállítása is helyben topogás volt. A stabilitás hiányát pedig nem engedhetjük meg magunknak, miközben háborúban állunk” – fogalmazott a lemondott ukrán miniszterelnök.

Jacenyuknak a milliárdos államfővel, Petro Porosenkóval már tavaly megromlott a viszonya, aminek köze lehetett ahhoz, hogy Jacenyuk határozottabb fellépést követelt a korrupció ellen. A volt miniszterelnök hibájának tartották azt is, hogy belement az előnytelen minszki békébe, amivel gyakorlatilag lemondott a két kelet-ukrajnai tartomány fennhatóságáról.

Az elmúlt napok tüntetésein az ellenzék Petro Porosenko elnök lemondását is követelte, mert kiderült, hogy a vagyonát – például a magyar csokigyárakból – offshore-számlákra menekítette, de ő már közölte, hogy nem fog lemondani.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!