2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Leközölték Orbán Viktor A kartonját

2015. március 19., csütörtök 15:35, frissítve: péntek 07:14

Dokumentumokkal igazolja a HVG, hogy Orbán Viktort társadalmi kapcsolatként tartotta nyilván a katonai elhárítás a 80-as évek elején. Azt azonban a hetilap is megjegyzi, hogy az úgynevezett A karton megléte önmagában nem bizonyítja az együttműködést az állambiztonsági szolgálatokkal. A társadalmi kapcsolatok ugyanis nem írtak alá együttműködési nyilatkozatot és nem tettek írásbeli jelentést sem. Az ellenzéki pártok szerint Orbán Viktornak egyértelműen cáfolnia kell a múltjára tett kijelentéseket, és szükség lenne a nagyobb aktanyilvánosságra is.

„Amit öntől hallottam, az nevetséges” – így reagált Orbán Viktor hétfőn a parlamentben, amikor a jobbikos Mirkóczi Ádám Simicska Lajos ügynökvádjával szembesítette a miniszterelnököt. Orbán Viktor visszautasította azt a feltételezést, hogy katonakorában jelentett volna az állampárti titkosszolgálatnak, cáfolni azonban nem cáfolta.

„A valóság az, hogy mi alakítottuk az első kommunistaellenes szervezetet, és büszkék lehetünk, és büszke is vagyok arra, hogy 25 évet tettem bele abba, hogy a kommunisták még felvizezett, hosszúlépéses formában se térhessenek vissza” – fogalmazott Orbán Viktor három napja.

A HVG azonban csütörtökön egy korabeli dokumentummal igazolta, hogy Orbán Viktort a katonai elhárítás 1981–82-ben társadalmi kapcsolatként tartotta nyilván. A Gyurcsány-párt a nemzetbiztonsági bizottságban vizsgálná a dokumentum hitelességét és meghallgatná a miniszterelnököt is.

„Nem az a baj, hogy Orbán Viktor, sorkatonasága idején ezen dokumentum szerint a titkosszolgálattal együttműködő személy volt. A baj az, hogy hazug módon, tudatosan ennek az ellenkezőjére építette egész politikai karrierjét és a magyar társadalom egy részében még mindig meglévő politikai hitelességét. Ez az igazi probléma” – mondta el Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke.

Az LMP frakcióvezetője szerint attól függetlenül, hogy társadalmi kapcsolat volt-e vagy sem, Orbán Viktor a rendszerváltozás egyik hőse. „A társadalmi kapcsolat, az nem ügynök”, fogalmazott Schiffer András, ugyanakkor hozzátette: ha igaz a HVG állítása, akkor Orbán Viktornak azt már korábban jeleznie kellett volna a nyilvánosságnak. Az ökopárt társelnöke hozzátette: az LMP eddig nyolc alkalommal kezdeményezte az ügynökakták nagyobb nyilvánosságát, a kormánypártok azonban minden alkalommal leszavazták.

„Szerintem Orbán Viktornak nem az a fő bűne, hogy ő most társadalmi kapcsolat volt vagy sem, hanem az, hogy akadályozza, hogy az állambiztonsági múltban tisztán lássunk. Tehát ha úgy tetszik, a mai napon Orbán Viktor elszenvedője annak a katyvasznak, amit mi már nyolc alkalommal próbáltunk meg felszámolni. Tehát hogyha itt rend lenne az állambiztonsági múlt felszámolása körében, akkor Orbán Viktornak sem kellene ilyen gyanúsítgatásokkal és revolverezésekkel szembenéznie” – fejtette ki Schiffer András.

A Jobbik szerint Orbán Viktornak egyértelműen tisztáznia kellene magát, addig ugyanis a kormányfő múltja akár nemzetbiztonsági kockázatot is rejthet.

„A Jobbik számos alkalommal kezdeményezte már az átláthatóságot az ügynöklistákkal kapcsolatban, szeretnénk, hogyha ezek nyilvánosságra kerülnének. Emellett fontos antikommunista követelésünk a lusztráció, tehát az előző rendszer vezetőinek kizárása a politikai közéletből, hogy ne fordulhasson elő, hogy D–209-es vagy KISZ KB-tag Magyarország miniszterelnöke lehet” – fejtette ki Dúró Dóra, a párt szóvivője.

Az Együtt is nagyobb aktanyilvánosságot szeretne, Szabó Szabolcs, a párt országgyűlési képviselője hozzátette: kezdeményezik, hogy a magyar kormány június 15-éig indítson tárgyalásokat a Moszkvában fellelhető állambiztonsági iratok hazaszállítása érdekében.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!