2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 04:00

Leállt a makói gumigyár, többen rosszul lettek

,

2017. augusztus 5., szombat 12:44, frissítve: szombat 19:45

A kánikula miatt beszüntették a munkát a kazánosok a Continental gyárában péntek délután.

„A tegnapi napon is, amikor a munkavállalóink jelezték felém háromnegyed 2 körül, hogy nem akarják felvenni a munkát, akkor lementem közéjük, beszéltem velük, megmondtam nekik, hogy nincs semmiféle mennyiségi nyomás, tehát csak annyi munkát kell hogy végezzenek, amennyiről úgy gondolják, hogy azt tényleg el tudják látni” – mondta a Hír TV-nek Nagy Mihály, a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. cégvezetője.

A kazánosok péntek délutáni munkafelfüggesztéséről beszél a cégvezető, miközben megkezdődik a szombati műszakváltás. Az éjszakai és a szombat délelőtti műszakkal nem volt gond, az enyhébb hőségben tudtak dolgozni a munkások.

A cégvezető nyilatkozata után nem sokkal azonban mentőautó érkezik az üzembe és hamar kiderül, szombat délután sem veszik fel a munkát a kazánosok.

„Hirtelen abban a műszakban, amelyikben éppen felvették a munkát, tíz perc után azonnal volt két olyan kolléga, aki rosszul lett. Én személy szerint ezt egy kicsit furcsának találom, de nyilván empatikus cég vagyunk, tehát azonnal leállítottuk a gyártást. Hétfőre össze van híva egy megbeszélés a műszaki kollégákkal, hogy mit tudunk tenni tovább annak érdekében, hogy még kevesebb megterhelés érje a munkavállalóinkat” – folytatta Nagy Mihály.

A szakszervezet azonban többet szeretne elérni – például az extrém hőség által leginkább érintett műszakokat állásidőre illetve szabadságra küldenék.

„A Continental makói üzemegységében a munkavállalók az egészségükre veszélyes munkakörülmények miatt felfüggesztették a munkavégzést. Egyébként a munkavállalók továbbra is vállalják a munkát, hogyha a veszélyhelyzet elhárul. Mi azt kértük a munkáltatótól, hogy a korábbi intézkedéseken túl tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a hőségriadó ideje alatt biztosítsa a kellő hőmérsékletet az üzemben. Ez a mostani időszakig még nem történt meg, más eszközökkel próbáljuk enyhíteni a kialakult krízishelyzetet” – mondta Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének országos elnöke.

A szakszervezeti vezető hozzátette, ahol a kazánosok dolgoznak, ott egyébként is magas az üzemi hőmérséklet. Ezt tetézte az extrém hőség, amely miatt sokan vérnyomásproblémára, rosszullétre, szédülésre panaszkodtak – ezen pedig szerinte csak a munkatempó és a termelés mennyiségének csökkentésével lehet segíteni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!