2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Lázár: Elnézést kérünk

2017. március 24., péntek 22:06, frissítve: péntek 22:28

Elnézést kért a kancelláriaminiszter a Pető Intézet konduktoraitól. Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, a dolgozók adminisztrációs hiba miatt kaptak olyan szerződést, amely után többet kellett volna dolgozniuk kevesebb pénzért. A kormány most azt ígéri a konduktoroknak, hogy heteken belül korrigálja a hibát. A Párbeszéd kivár.

„Egy tollvonással leminősítették azokat a konduktorokat, akik ott dolgoztak, és sok konduktor úgy gondolta, nem lehet aláírni, mert azzal saját magukat vágják fejbe. Még annyi történt, hogy mivel ez április–május fordulópontján történne, a főiskola vezetése kérte, legalább ne most, hogy a tanévet be lehessen fejezni, erre a válasz annyi volt, hogy nem, sőt a felmondási idejüket sem kell letölteniük a konduktoroknak” – fogalmazott korábban egy neve elhallgatását és arca kitakarását kérő egykori dolgozó a Hír TV-nek.

Hétből négy konduktor mondott fel múlt héten a Pető Intézetben, mert nem akarták aláírni szerződésük módosítását. Ők elsősorban felnőttekkel foglalkoztak, a többi közt koponya- és gerincsérülteket láttak el, illetve Parkinson-kórban, illetve sclerosis multiplexben szenvedők rehabilitációjában vettek részt.

Átsorolásuk azt jelentette volna, hogy már nem pedagógusok, hanem közalkalmazottak lesznek. Vagyis kevesebb fizetésért dolgozhatnának a heti kötelező 22 óra helyett 40-et, éves szabadságuk pedig 46 napról 21-re csökkent volna.

„Elnézést kérünk” – ez a kancelláriaminiszter válasza. Lázár János a csütörtöki kormányinfón azt ígérte: a kormány heteken belül korrigálja a hibát. „Azt ígérte az Emmi, és azt ígérte a kancellár, hogy ez a bér felülvizsgálatra kerül, és megkapják az eredeti, magasabb bérüket. Tehát ki fogjuk javítani a hibát heteken belül” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Párbeszéd ennek teljesítésére vár. „Nagyon örülünk, és örvendetesnek tartjuk Lázár János nyilatkozatát – akkor fogjuk ezt elhinni, ha ténylegesen a szerződésekben is meglátszik az, hogy itt nemcsak a fizetések maradnak a régiek, hanem az egész korábbi munkakörülmény is ugyanúgy változatlan marad” – közölte Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke.

A Pető Intézet péntek délután 17 óráig ígért választ a Hír Televízió azon kérdésére, hogy visszakerülnek-e eredeti beosztásukba a felmondott konduktorok. Végül azonban telefonon csak annyit jeleztek, az intézmény kancellárja a következő napokban írásban válaszol.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!