2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Abszurd szerződést akartak aláíratni a Pető Intézet dolgozóival

2017. március 17., péntek 19:11, frissítve: péntek 21:48

Hétből négy konduktor mondott fel a napokban a Pető Intézetben. A kilépés oka, hogy az intézmény vezetése olyan szerződést íratott volna velük alá, amely után többet kellett volna dolgozniuk kevesebb pénzért – állítják az egykori munkavállalók. Az intézmény vezetősége a hibás bértábla-besorolásra hivatkozik, és a különbözet kifizetését ígéri.

Koponyasérült, gerincsérült, baleset után épülő, de Parkinson-kóros betegeket is rehabilitálnak a Pető Intézetben. Csaknem 120 beteget látnak el. A Pető-módszer világszerte egyedülállónak számít. Az intézményben a napokban hét konduktor mondott fel.

„Van közöttük olyan kolléganő, aki 36 éve a felnőtt területen dolgozik, három éve van hátra a nyugdíjig, erre nem nagyon lehet mit mondani, és mindenki úgy érzi, hogy szörnyen megalázták.”

Egy neve elhallgatását és arca kitakarását kérő egykori dolgozó a Hír TV-nek azt mondta: a munkatársak azért mondtak fel, mert nem akarták aláírni a szerződésük módosításáról szóló papírt, amely után elmondásuk szerint rosszabb feltételek mellett kellett volna dolgozniuk.

„Egy tollvonással leminősítették azokat a konduktorokat, akik ott dolgoztak, és sok konduktor úgy gondolta, nem lehet aláírni, mert azzal saját magukat vágják fejbe. Még annyi történt, hogy mivel ez április–május fordulópontján történne, a főiskola vezetése kérte, legalább ne most, hogy a tanévet be lehessen fejezni, erre a válasz annyi volt, hogy nem, sőt a felmondási idejüket sem kell letölteniük a konduktoroknak” – fogalmazott.

A konduktorok az új szerződés szerint a jövőben szakmai szolgáltatók lennének, szabadságuk 46 napról 21-re csökkenne, a kötelezően az intézményben töltött óraszámuk csaknem megduplázódna, míg a fizetésük százezer forinttal csökkenne.

A Párbeszéd a humán miniszterhez fordult, és konduktori bértábla kialakítását sürgeti. „Közvetlenül Balog Zoltánhoz is fordultunk, hogy hozzon létre egy egységes konduktori bértáblát, hogy ne lehessen szórakozni a besorolásokkal – ezt maguk a konduktorok is kérték. És beadtam egy országgyűlési határozati javaslatot is, amelyben azt kértem, hozzák rendbe a Pető Intézet körüli anomáliákat, kötelezzék a vezetőséget, hogy tegyen eleget a Magyar Akkreditációs Bizottság követeléseinek, és legyen átlátható az intézmény működése” – nyilatkozta Szabó Tímea, a párt társelnöke.

Az intézmény a távirati irodának azt írta, kétszáz munkavállalóból 31-et rosszul soroltak be, rájuk a közalkalmazotti bértábla érvényes a pedagógusi helyett, a bérek pedig nem csökkennének, mivel a két státus közti különbséget kifizetnék a dolgozóknak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!