2024. 05. 16. Csütörtök Mózes, Botond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Szolgának születtek 11:00

Lázár elismerte a paktum létezését

2015. február 10., kedd 18:12, frissítve: kedd 18:52

Elismerte a kancelláriaminiszter, hogy létezik paktum a reklámadó módosításáról az RTL külföldi tulajdonosával. Lázár János a közrádióban azt mondta: a Miniszterelnökségnek és a Bertelsmann-csoportnak kész javaslata van. A Hír TV által megkérdezett médiumokkal nem tárgyalt a kancelláriaminiszter, ahogy a Magyar Reklámszövetséggel sem. A Bertelsmann-csoport elnökét két hét múlva fogadja Orbán Viktor miniszterelnök.

„Lázár János miniszter úr abban kérte a felhatalmazást a frakciótól, hogy tárgyalást kezdjen a különböző érdekcsoportokkal, a médiák képviselőivel és az Európai Bizottsággal a tekintetben, hogy milyen irányban lehet ezt az adót módosítani” – közölte Tuzson Bence, a Fidesz frakciószóvivője. Az engedélyt múlt héten, a mezőkövesdi frakcióülésen kérte és kapta meg a kormánypártoktól a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János akkor már javában egyeztetett az RTL illetékesével.

A tárgyalások lassan befejeződnek – nyilatkozta kedden a közrádiónak a tárcavezető. A kancelláriaminiszter elismerte, hogy a sajtóban megszellőztetett paktum valóban megköttetett közte és a kereskedelmi csatorna külföldi tulajdonosa között. Lázár János úgy fogalmazott a Magyar Rádióban, hogy a Miniszterelnökségnek és a Bertelsmann-csoportnak kész javaslata van a reklámadó módosítására. Nem cáfolt értesülések szerint a jelenleg sávos közteher egykulcsossá válik, mértéke pedig 5 százalék körül alakul.

Senkivel nem tárgyalt a kormány

A Hír TV több médiumot is megkérdezett, de a miniszter egyikükkel sem tárgyalt.

– Sajnos nem keresett meg a magyar Miniszterelnökség bennünket ebben az ügyben, amit nagyon sajnálunk, hiszen valószínűleg nem a Bertelsmann-cégek létét fogja veszélyeztetni bármilyen adó, hanem az ilyen kisebb kiadók lehetőségeit fogja olyan erősen megnyirbálni, hogy kétséges, hogy fenn tudunk-e tovább maradni – nyilatkozta Láposi Elza, a Népszava ügyvezető igazgatója.

A kancelláriaminiszter egyelőre a Magyar Reklámszövetséget sem kereste. Az érdekképviselet elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a reklámadó valóban egységesen 5 százalék lesz, akkor bővül a befizetők köre.

A Hír TV több más médiumot is megkérdezett, de Lázár János eddig egyikükkel sem tárgyalt, ahogy a Magyar Reklámszövetséggel sem. Az érdekképviselet elnöke abban bízik, hogy a miniszter hamarosan tárgyalóasztalhoz ül velük. Urbán Zsolt szerint ha valóban az 5 százalékos, egységes reklámadó valósul meg, akkor az mindenkit érinteni fog, aki reklámoz.

– Ez már nemcsak a médiavállalkozásokat fogja érinteni, hanem a kereskedelem, szolgáltatás, a hazai termelők tekintetében minden egyes vállalkozást is, mert a jogszabály a saját reklámoknál mindenkit megadóztat, aki bármifajta reklámcélú eszközt létrehoz. Legyen az egy szórólap, legyen az egy kereskedelmi újság, legyen az egy egyszerű mappa vagy folder, cégtábla; bármi, amivel valaki a termékét, szolgáltatását próbálná megkülönböztetni valamilyen eszközzel. Ezek mind adókötelesek lesznek, hogyha ez a jogszabály tartalmilag is így marad – mondta Urbán Zsolt.

A Fidesz frakcióvezetője múlt pénteken azt ígérte, hogy a reklámadó módosítása előtt többféle véleményt hallgatnak meg. Most viszont Lázár Jánoshoz irányította a Hír TV-t. „Ebben az ügyben őt, illetve a Miniszterelnökséget kell megkérdezni” – mondta.

A magyar RTL nem nyilatkozott a Lázár János által említett javaslatról, a luxemburgi anyacégtől pedig nem kaptunk választ a kérdésünkre. Orbán Viktor miniszterelnök két hét múlva, február 24-én fogadja a Bertelsmann-csoport elnökét.

Nem enged a kormány a reklámadóból

60 milliárd forintot enged el a kormány a bankadóból a pénzintézetek javára, a mindössze néhány milliárd forintra tervezett teljes reklámadó-bevételből azonban nem hajlandó engedni a kabinet. Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyi államtitkára a Hír TV Magyarország élőben című műsorában elismerte, hogy kisebb összegről van szó, arról mégsem hajlandó lemondani a kormány.

Orbán Gábor: – A bevételek tekintetében a miniszterelnöki elvárás az, hogy a bevételek teljesüljenek, tehát olyan megoldás kell, hogy a bizottságnak is megfeleljen és bevételek is bejöjjenek belőle.
Riporter: – Tehát az 5 százalékos megvalósítás látszik valószínűnek? A kormány ígérete, hogy ezzel nem a multiknak kedvez, de igazából nekik fog.
O. G.: – Nem akarok jóslásba bocsátkozni ez ügyben, Ausztriában ez a modell tűrhetően működik, tehát ilyen értelemben mint lehetőséget nem zárnám ki. Azt hiszem, Brüsszelnek is elfogadható. Ez a döntés még nem született meg, ne rohanjunk elébe.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!