2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Lázár: A bocsánatkérés nem egy szakmai javaslat

2016. március 17., csütörtök 19:48, frissítve: csütörtök 20:12

Az oktatási államtitkár és a kancelláriaminiszter szerint is jogszerűtlen a március 30-ára meghirdetett tanársztrájk. A kormány azon a napon folytatná az egyeztetést a Pedagógusok Szakszervezetével.

Március 15-én adott ultimátumot a tanári tiltakozások egyik vezetője, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, Pukli István a két legfőbb közjogi méltóságnak: „Amennyiben a kormány képviseletében Orbán Viktor miniszterelnök és amennyiben a magyar állam képviseletében Áder János köztársasági elnök 2016. március 23-ig, azaz nyolc napon belül nem kér bocsánatot az elmúlt hat esztendőben megfélemlített, megalázott emberektől” – mondta a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója. Ha a bocsánatkérés elmarad, Pukli István és a hozzá csatlakozók pedagógusok március 30-án egyórás sztrájkot tartanak.

„A bocsánatkérés, az nem egy szakmai javaslat” – közölte Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján. A Miniszterelnökség vezetője szerint jogszerűen nem szüntethetik be a munkát a tanárok a hónap végén. „Sztrájkolni lehet Magyarországon, a sztrájktörvény által meghatározott és a jogi keretekben meghatározott feltételek mentén, meggyőződésem szerint ennek a föltételei jelenleg nem állnak fönn, de nem az én kötelességem ennek a mérlegelése” – tette hozzá a kancelláriaminiszter.

A sztrájktörvényt a második Orbán-kormány szigorította meg. A tanárok az állásukkal játszanak, ha március 30-án leteszik egy órára a krétát – erről beszélt egy munkajogász Magyarország élőben című műsorunkban. „Egyrészt fegyelmi eljárás indulhat velük szemben, másrészt mivel a foglalkoztatási jogviszony célja a munkáltató érdekében történő munkavégzés, ha az nem következik be, ha nem állok rendelkezésre, tehát a fő kötelezettségemet nem teljesítem, a munkáltató meg is szüntetheti a munkaviszonyt vagy a közalkalmazotti munkaviszonyt. Ez előfordulhat akkor is, ha a sztrájk jogellenes” – fogalmazott Kéri Ádám munkajogász.

Úgy tudjuk, hogy a kormány éppen március 30-án folytatná az egyeztetést a pedagógusok sztrájkbizottságával, amely már jóval Pukli István bejelentése előtt megalakult.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!