2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Lattmann: Egy ilyen eszköz megéri-e?

2015. augusztus 6., csütörtök 10:18, frissítve: csütörtök 10:56

Ellentmondásos, hogy a magyar kormány háromszor annyit költ a szerb határon épülő kerítésre, mint a teljes éves menekültprogramra – ezt Lattmann Tamás nemzetközi jogász mondta a híradónknak. A Földközi-tengeren szerdán újabb menekülteket szállító hajó süllyedt el, 200 halott lehet, eddig 25 holttestet emeltek ki a vízből.

Menekülteket mentettek Líbia partjainál az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet önkéntesei. A bevándorlókat szállító hajó szerda délután süllyedt el, 600-700 ember volt a fedélzetén, közülük 400-at tudtak kimenteni. „Egy halászhajóról beszélünk, amelyen a túlélők szerint körülbelül 600 ember lehetett. Egy ekkora hajón 30-40 embernek van hely, ami azt jelenti, hogy az embercsempészek iszonyatos körülmények között zsúfolták össze az embereket a hajófenéken” – mondta az ENSZ szóvivője, Melissa Fleming.


A Földközi-tengeren érkező menekültek körülbelül fele Franciaország és Nagy-Britannia, a másik fele Németország felé indul. Calais-ban a rendőri erősítés ellenére naponta ezren próbálnak felszökni a vonatokra, kamionokra. A menekülttáborok Németországban is megteltek, a kormány mezei sátortáborokkal próbálkozik, amiket a jogvédők kritizálnak. Idén félmillió bevándorló érkezik a németekhez. „Szerintem kijelenthetjük, hogy az Európai Unió egyértelműen nem ura a helyzetnek. Kritizálnak minket, amiért hálófallal gyűjtjük be a bevándorlókat, de közben az olaszoknál, görögöknél semmiféle komolyan vehető határellenőrzés nincs, tehát mi sem tudunk mást tenni, mint hogy levadásszuk az illegális bevándorlókat” – fogalmazott a bajor belügyminiszter, Joachim Herrmann.

A német kormány, az Európai Bizottsággal ellentétben, a szerb határra épülő kerítést nem kritizálja. A német belügyminiszter is azt mondta, hogy a kerítés rossz, de jobb megoldást senki sem tud. Amiatt viszont bírálatokat kap a magyar kormány, hogy egy közmunkásokkal épített kerítésre háromszor annyi pénzt költenek, mint a teljes menekült- és bevándorlási programra. „Ami megfontolásra érdemes egy kerítés építésével kapcsolatban, az az, hogy vajon egy ilyen eszköz megéri-e. A ráfordított összegek aránytalanul sokkal többek, mint amennyit Magyarország az elmúlt években a bevándorlási politikára összesen költött. Ezek vajon behozzák-e az árukat? Én a magam részéről úgy gondolom, hogy nem” – szögezte le a nemzetközi jogász.

Lattmann Tamás megismételte: a bizottságban kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen, amiért biztonságos országnak minősítették a balkáni államokat, tehát visszatoloncolhatják ide a legálisan érkező bevándorlókat is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!