2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külön alapból foltozná be az elavult vízhálózatot a kormány

2017. szeptember 27., szerda 21:55, frissítve: csütörtök 10:51

A szakállamtitkár egy mai konferencián beszélt arról, hogy próbálják támogatni a felújításokat. Eddig hiába költöttek milliárdokat víztisztításra, sok helyen még mindig koszos, ihatatlan víz folyik a csapból. Ráadásul a lyukas csöveken át sokszor egyszerűen elfolyik az ivóvíz.

Csanádpalotán az arzénos víz okoz problémát a lakóknak. A legtöbb helyen már megtisztították a vizet, de Makó környékén ez még hátra van. Igaz, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint hiába a víztisztítás, ha közben a csöveket nem fejlesztik.

„Az ivóvíz-szolgáltatás tekintetében az utóbbi években nem voltak források, ezért ott egy nagy rekonstrukciós lemaradásban vagyunk. Ami azt jelenti, hogy hiába készültek ivóvíz-rekonstrukciós programok, azoknak az lett a vége, hogy megfelelő állapotban került be a rendszerbe, viszont az ottani rendszerek harminc éve nem voltak felújítva, innentől rögtön koszos lett utána a víz” – mondta Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke.

A Magyar Víziközmű Szövetség elnöke szerint nemcsak a vízminőség okoz problémát, hanem az is, hogy az öreg, szétrohadó csöveken át elfolyik a víz egy része.

„Ma Magyarországon több mint 20 százalék az átlagos hálózati vízveszteség, ami azt jelenti, hogy 100 köbméterből 20 elszivárog vagy elfolyik a talajba csőtörésekkor, szivárgásokkor” – közölte a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke, Kurdi Viktor.

A területért felelős államtitkár szerint januártól már működik az az alap, amely finanszírozni fogja a víziközmű-hálózat korszerűsítését. Az alapba az államnak, az önkormányzatoknak és a szolgáltató cégeknek kell majd pénzt befizetni, de hogy mennyit, azt nem tudta megmondani.

„Hogy tudjuk a rekonstrukciót biztosítani? Forrást teremtünk. Mennyi ez a forrás? Még nem tudjuk. De van egy éves fejlesztési keret, egy gördülő terv, melyet a víziközmű-szolgáltatók elkészítenek, ez alapján egy olyan alapot hozunk létre – ez január 1-től működik –, amely biztosítani fogja a közműhálózat teljes rekonstrukcióját” – közölte Szabó Zsolt.

A szakemberek szerint, ha évi 100-200 milliárd forintot költene az állam a fejlesztésekre, akkor is 10-20 év lenne, mire minden hálózatot megújítanának.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!