2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Közösen harcolnának a magasabb bérért

2016. január 13., szerda 20:55

Közösen harcolnának a magasabb bérért a közlekedési szakszervezetek. A MÁV hét érdekképviselete és a BKV egyes szakszervezetei magasabb bért követelnek. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke elmondta, hogy amennyiben nem javul a helyzet, akkor heteken belül együttes akcióba kezdhetnek.

Sztrájkra készülnek a vasutasok. A MÁV ugyanis csak fél százalékkal emelné a béreket, míg a szakszervezetek 5 százalékról kezdenék a tárgyalásokat. A munkabeszüntetést ugyanakkor jelentősen nehezíti az új sztrájktörvény. „Ez nehezíti a sztrájkot szervezőknek a feladatát, de nem reménytelen, és én azt gondolom, hogyha mégis szükségeltetik, akkor a vasúton az a 7 szakszervezet, aki a 37 ezer vasutast, ha nézek, hiszen ez a számadat a vállalatcsoport egészére igaz, akkor több mint 30 ezer szakszervezeti taggal rendelkezünk. Ez önmagában kell, hogy adjon egy olyan nyomást, hogy a szakszervezetek összefogtak. Az összefogásnak a híre remélem, hogy a tulajdonost is abba az irányba tereli, hogy kell adni a vasutasoknak is” – így Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke.

A sztrájkhoz a BKV szakszervezetei is csatlakozhatnak. „A mi információink szerint változatlanul nulla százalékon áll a BKV bérfejlesztése az üzleti tervben, tehát ezeket a szempontokat mindenféleképpen mérlegelnünk kell, és ki kell mozdítani ebből e helyzetből a cég álláspontját” – hangsúlyozta Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint küszöbön van a sztrájkkészültség. „Akár hetek alatt is megtörténhet az az egyezség, illetve előállhat az a helyzet, hogy egy konkrét akcióba kezdenek a szakszervezeti összefogásban az érintettek” – hangsúlyozta Nemes Gábor.

Az LMP támogatja a közlekedési dolgozók bérharcát. „Az egész közlekedési ágazatban egyre kilátástalanabb a dolgozóknak a helyzete, a munkakörülmények egyre romlottak a Fidesz-kormány alatt. A kormány gyakorlatilag a Bajnai–Gyurcsány-kormánynak a nyomdokain halad és csak megszorít és elvon, ahelyett, hogy érdemi forrásokat biztosítana a közösségi közlekedéshez” – fogalmazott Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő.

A MÁV-nál január 20-án ülnek tárgyalóasztalhoz a szakszervezetek és a cég vezetése.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!