2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Közel sincs minden rendben az uniós közbeszerzésekkel

Hír TV

2018. január 29., hétfő 20:26, frissítve: hétfő 21:12

Az Európai Parlament szakbizottsági jelentése szerint sincs minden rendben a magyarországi uniós közbeszerzésekkel. A testület több visszásságot is talált, a Fidesz képviselője szerint mégis csak azért büntetik Magyarországot, mert más álláspontot képvisel a migrációs kérdésekben, mint az unió.

Szeptemberben három napig vizsgált több uniós forrásból megvalósult magyarországi beruházást az Európai Parlament egyik szakbizottsága. A most elkészült jelentés megállapította, hogy Magyarország az uniós támogatások egyik legnagyobb haszonélvezője, az elmúlt öt évben a beruházások több mint fele brüsszeli pénzből készült el. Ugyanakkor számos pályázat esetében nagyon magas volt a korrupciós kockázat.

– A pályázati kiírások 36 százalékában csak egyetlen pályázó van. Ez probléma. Foglalkoznunk kell majd a projektek kiválasztásának témájával és az irányító hatóság működésével, mert még mindig nem tudjuk, hogy a magyar hatóságok hogyan választják ki a projekteket – emelte ki Ingeborg Grässle, az EP költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke.

Megemlítik, hogy a Budapest Szíve program esetében olyan indokolatlan pályázati feltételeket szabtak, amelyeknek csak a későbbi győztes felelt meg. A jelentés tartalmazza azt is, hogy a beruházások ár-érték aránya sok esetben megkérdőjelezhető. Leírják, hogy például a felcsúti kisvasutat naponta átlagosan 63-an használják. A parlamenti bizottság szerint érdemes lenne az Európai Számvevőszéknek is vizsgálnia a magyarországi beruházásokat. A Fidesz EP-képviselője szerint ismét pellengérre akarják állítani az országot a migrációs politikája miatt.

– A jelentésben aggasztónak nevezeték, hogy az uniós csalás elleni hivatal hiába fordult konkrét ügyekben a magyar ügyészséghez, csak két esetben zárult bíróságon az ügy. Ugyanakkor jelenleg további 14 uniós vizsgálat folyik magyarországi beruházásokkal kapcsolatban – jegyezte meg Deutsch Tamás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!