2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Milliárdokat fizethet vissza Budapest az EU-nak

Hír TV

2018. január 26., péntek 21:14, frissítve: péntek 22:32

Milliárdos bírság lehet a vége, ha bebizonyosodik, hogy csaltak a Budapest szíve program pályázataival. A Hír TV információi szerint az uniós ellenőrző szerv súlyos problémákat tárt fel a Rogán Antal polgármestersége alatt futó projektnél, bizonyítékaikat jövő héten mutathatják be. A Fidesz EP-képviselője szerint egyelőre korai lenne kommentálni az értesülést.

Az akkori belvárosi polgármester, Rogán Antal is beszédet mondott 2011 szeptemberében a Budapest szíve program egyik átadóünnepségén. A projekt keretében megújult a Március 15-e tér, a Károly körút, de növelték a zöldfelületeket, és kerékpársávokat is építettek. A 15 milliárd forintos beruházás jelentős részét az Európai Unió finanszírozta. Az EU-s források elköltése miatt évek óta vizsgálódott az unió csalás elleni hivatala.

Tavaly szeptemberben járt Magyarországon az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának küldöttsége. A képviselők a felcsúti kisvasút és a négyes metrót mellett a Budapest szíve projektet is ellenőrizték.

A Hír TV információi szerint ennél a beruházásnál súlyos szabálytalanságokat találtak. A hamarosan nyilvánosságra kerülő jelentés szerint a kiírók eleve olyan feltételeket szabtak, amelyeknek csak a későbbi győztes tudott megfelelni, de kifogásolták azt is, hogy többször is kizárták az olcsóbb ajánlatot mondvacsinált okok miatt.

Nagyjából három éve ismert tény, hogy ez a projekt az OLAF által egyébként vizsgált projekt – a Fidesz európai parlamenti képviselőjét nem lepte meg a vizsgálat. Deutsch Tamás szerint azonban meg kell várni a jelentés nyilvánosságra hozatalát és megismerni a pontos megállapításokat.

Amint megvan az OLAF jelentése, ezt eljuttatja az Európai Bizottságnak, ez az eljárásrend. Az Európai Bizottság dönt arról, illetve bocsánat, a tagállami hatóságoknak is nyilvánvalóan, a tagállami hatóságok véleményezik, és nyilvánvalóan ezután lehet eldönteni, hogy bármilyen jogi eljárás az OLAF-vizsgálatot követően indul-e vagy sem – mondta Deutsch Tamás.

A jobbik belvárosi képviselője szerint egyre több uniós projektnél derül ki, hogy szabálytalanul használták fel a pénzeket.

Minden olyan, ami uniós pénz, ahogy láttuk az utóbbi időben, az mindig valami szabálytalanságba ütközött. Megpróbálták valamilyen módon manipulálni a dolgokat, és több mint valószínű, hogy saját maguknak csináltak belőle profitot, ez egyértelműen látszódik. A másik dolog, hogy maga a munka látványos volt, de az évek alatt kiderült, hogy mennyi mindent kispóroltak belőle – véli Losonczi Pál.

Ha valóban talált szabálytalanságokat az OLAF a Budapest szíve projektben, akkor akár több milliárd forint visszafizetésére is kötelezhetik a fővárost.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!