2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Kovács László bocsánatkérést vár Lázár Jánostól

Hír TV

2017. december 17., vasárnap 14:07, frissítve: vasárnap 16:18

Nyílt levélben követel bocsánatkérést Lázár János kancelláriaminisztertől a német szociáldemokrata párt elnökének Hitlerhez való hasonlítása miatt Kovács László.

A volt szocialista külügyminiszter, európai bizottsági tag megdöbbentőnek nevezi Lázár csütörtöki nyilatkozatát, és arra emlékezteti a fideszes politikust, hogy éppen ő volt az, aki évekkel ezelőtt Berlinbe utazott és hitet tett a Németországgal való jó kapcsolat mellett, amikor a magyar–német viszony feszültté vált.

Kovács azt is figyelmébe ajánlja Lázárnak, hogy ha Németországot újra nagykoalíció fogja irányítani, akkor annak Angela Merkel mellett éppen Martin Schulz lesz a második legnagyobb súlyú tagja, akivel együtt kell majd működnie a budapesti kabinetnek.

Kovács László nyílt levele, változtatás nélkül:

 

Miniszter Úr!

Mint Magyarország két korábbi kormányának külügyminisztere és mint az Európai Bizottság volt tagja nagy figyelemmel kisérem Magyarország és a világ számunkra fontos országai közötti kapcsolatok alakulását, mivel ez nagy mértékben befolyásolja hazánk sorsát. Ezért megdöbbenéssel olvastam az Associated Press amerikai hírügynökség tudósításában, majd az ABC News amerikai televízió honlapján, hogy Ön a szokásos csütörtöki kormánytájékoztatójában Martin Schulzot, az Európai Parlament volt elnökét, a Német Szociáldemokrata Párt elnökét Adolf Hitlerhez hasonlította.

Önt sokan és valószínűleg nem ok nélkül a jelenlegi magyar kormány és a Fidesz kevésbé durván fogalmazó, barátságos, mosolygós arcot is mutatni képes politikusának tartják. Emlékszem arra, hogy amikor a magyar-német kapcsolatokban növekedni kezdett a feszültség, Ön utazott Berlinbe és tett hitet a hazánk és Németország közötti jó kapcsolatok fontossága mellett.

Nem tudom, hogy milyen indokokra építve tette ezt a nemzetközi kapcsolatokban példátlanul durva, ráadásul minden alap nélküli hasonlatot. Azt sem tudom, hogy Hitler melyik ultimátumára emlékeztette Önt Martin Schultznak az európai integráció szorosabbá tételét célzó, a nemzetközi sajtóban már évtizedek óta számos jelentős politikus és szakértő által fevetett Európai Egyesült Államok terve.

Feltételezem, hogy iskolai tanulmányaiból még emlékszik Adolf Hitlernek az emberiség ellen elkövetett bűneire. Nyilván azt is tudja, hogy Martin Schultz az Európai Parlament korábbi elnökeként és német politikusként egyaránt széles körű megbecsülésnek örvend nem csak hazájában, de Európában és a világ számos más országában is.

Figyelmébe ajánlom Miniszter Úrnak azt is, hogy amennyiben Németországot ismét nagykoalíció fogja irányítani, annak Angela Merkel mellett valószínűleg Martin Schultz lesz a második legnagyobb súlyú tagja. Gondol-e arra, hogy amikor majd először találkoznak, hogyan fog Martin Schultz és Ön viselkedni?

Egy sürgős, Martin Schultzhoz intézett, de nyilvános bocsánatkéréssel talán még lehetne valamit javítani a helyzeten. Ez nem csak Önnek, de Magyarországnak is jót tenne.

Kovács László
korábbi külügyminiszter és az Európai Bizottság volt tagja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!