2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Kósa és Deutsch is bevédte Semjént

2017. augusztus 22., kedd 18:28, frissítve: kedd 21:25

A kismamákra, a nyugdíjasokra és a háztartásbeliekre gondolt Semjén Zsolt akkor, amikor adót sosem fizető népcsoportról beszélt – legalábbis a Fidesz politikusai szerint. Kósa Lajos után ma már Deutsch Tamás is magyarázta a miniszterelnök-helyettes hétfői kijelentését.

„Tudnék olyan csoportokat mondani, amelyek életükben egy fillér adót nem fizettek, mégis abszurd lenne azt mondani, hogy ne legyen szavazati joguk” – ezt mondta a Hír TV-nek hétfőn Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes arra az ellenzéki felvetésre reagálva, hogy aki nem Magyarországon adózik, az ne vehessen részt a választásokon. A KDNP politikusának népcsoportokra vonatkozó megjegyzésén sokan felháborodtak, így nem sokkal később Kósa Lajos próbálta azt megmagyarázni.

„Például aki 18 éves korában leérettségizett, és utána tanul a felsőoktatási intézményekben, az nem fizet adót, de mégis szavaz – nagyon helyesen. Van olyan ember, aki úgy éli le az életét, hogy olyan munkát végez, amelyik nem tartozik az adófizetői körbe – például a háztartásbeli munkát végzők ilyenek –, az egy csoportja a társadalomnak, mégis nagyon helyesen van választójoga” – magyarázta a Fidesz frakcióvezetője, Kósa Lajos.

Kedden délelőtt Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője is előállt egy magyarázattal.

„Ezen több mint nyolcmillió magyar polgárnak különböző csoportjai olyan élethelyzetben vannak, hogy nem fizetnek adót. Mert ahogy Kósa Lajos barátom elmondta, mondjuk egyetemisták, nyugdíjasok, kismamák vagy háztartásbeliek. És még hosszan lehetne sorolni, akik nem kivonják magukat a kötelezettség alól, hanem mivel nincs adóköteles jövedelmük, nem fizetnek adót” – mondta Deutsch.

Angyal József adószakértő szerint különbséget kell tenni a kettős állampolgárok és az anyaországban élők között.

„Nem szabad összekeverni a belföldi illetőséget azzal, hogy nem fizet adót. Tehát attól, hogy valaki Magyarországon él, itt rendelkezik állandó lakcímmel, ha bármilyen jövedelemre szert tesz, adófizetésre kötelezett. Tehát nem lehet egy lapon említeni, más a jogállása egy kettős állampolgárnak, illetve egy itt élőnek, aki nem fizet adót” – mondta Angyal József.

Ahhoz, hogy egy kettős állampolgárságú határon túli magyar szavazhasson a 2018-as parlamenti választáson, előzetesen regisztrálnia kell magát. Eddig ezt 350 ezren tették meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!