2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Cirkusztestvérek 11:00

Kormánypártiak gyanús ügyeivel foglalkozott, mielőtt letartóztatták

Hír TV

2018. március 2., péntek 15:06, frissítve: péntek 15:50

Erről szabadulása utáni első interjújában, a Hír TV Egyenesen című műsorában beszélt Czeglédy Csaba. Az országgyűlésiképviselő-jelölt azt is mondta, hogy az Elios-ügyben is olyan új dokumentumokhoz jutott, amelyeket eddig még senki sem látott.

Kamerák kereszttüzében engedték ki Czeglédy Csabát a szegedi börtönből. A korábban szocialista színekben politizáló ügyvéd csütörtöktől már hivatalosan is Szombathely független országgyűlésiképviselő-jelöltje, így mentelmi joga is van, ami miatt nem tarthatják fogva. Testvére adta le az induláshoz szükséges aláírásokat a múlt héten.

Czeglédy Csaba a Hír TV Egyenesen című műsorában azt állította: letartóztatása alatt hivatalos személyek próbálták meg rávenni arra, hogy Gyurcsány Ferenc ellen valljon. A volt miniszterelnök felesége tulajdonában álló Altus többször is adott kölcsön Czeglédy vállalkozásának.

– Azon a napon kaptam egyértelmű jelzést arra vonatkozóan, hogy miért nem könnyítek a saját magam helyzetén, amikor este megnéztem, hogy egy kormánypárti politikus arról beszél, hogy a DK-hoz és az MSZP-hez kerülhettek ezek a pénzek – mondta el a független országgyűlésiképviselő-jelölt.

A politikus arról is beszélt, hogy szabadulása után szinte azonnal megkeresték az Elios-üggyel kapcsolatos, eddig még nem látott dokumentumokkal.

– Még be sem értem Budapestre, és már a kezembe adták Budapest határában az Elios ügynek eddig még elő nem került dokumentumait, itt vannak egyébként a stúdióban nálam, csak nem hoztam be az asztalra.
– Milyen típusú, eddig elő nem került dokumentumok?
– Mivel még nem tudtam elolvasni, csak elmondták nekem, hogy mi a lényege.
– És ki adta az ön kezébe?
– Én azt gondolom, hogy még pár dolgot ebben az elkövetkezendő hétben, most hogy szabadlábon vagyok, ki fogok használni. A fideszesek nagyon féltek attól, hogy ki fogok kerülni – fogalmazott Czeglédy.

Czeglédy azt állította, hogy előzetesbe kerülése előtt is éppen egy olyan dologba ásta bele magát, amit, ha továbbvisz, kellemetlen lehetett volna több fideszesnek is.

– Több dologgal foglalkoztam a háttérben, többek között kormánypárti politikusoknak, politikusokat érintő bankszámlamozgásokkal kapcsolatban. Nem egy, nem két emberrel folytattam egyeztetéseket – tette hozzá a független képviselőjelölt.

Czeglédy Csaba a gyanú szerint iskolaszövetkezeteken keresztül több mint 6 milliárdos költségvetési csalást követett el. Június óta ült előzetesben Szegeden. A politikus elleni nyomozást felfüggesztették, az csak az április 8-i választás után indulhat újra, ha nem ő nyeri a körzetet.

A döntés még hátravan 

Ezekben a percekben dönt a Nemzeti Választási Bizottság Czeglédy Csaba mentelmi jogáról. Az eljárást a volt fideszes legfőbb ügyész, Polt Péter kezdeményezte a testületnél. Az ügyvéd tegnap szabadult az előzetes letartóztatásból, miután hivatalosan is Vas megye 1. számú választókerületének országgyűlésiképviselő-jelöltje lett függetlenként – mentelmi joga miatt pedig szabadon kellett engedni. A korábbi baloldali önkormányzati képviselő a gyanú szerint iskolaszövetkezeteken keresztül több mint 6 milliárdos költségvetési csalást követett el.

Orbán Viktor utasítására kezdeményezte Polt Péter Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztését – a Demokratikus Koalíció szóvivője szerint. Gréczy Zsolt úgy fogalmazott: ez az egész ügy azt mutatja, hogy Magyarországon nincs demokrácia.

– Úgy fest, hogy Orbán Viktor megnyomta a pánikgombot és elkezdett rettegni, hiszen egy mentelmi joggal rendelkező képviselőjelölttől próbálnak most megszabadulni, aki lehet, ha terhelő adatokkal rendelkezik a Fidesz különböző politikusaira, a DK szerint erős a gyanú, hogy ez egy koncepciós per, ráadásul az, hogy Czeglédy Csabát gyakorlatilag azzal kecsegtették, hogy szabadon engedhetik, hogy ha Gyurcsány Ferencre vall, az pedig már mindennek az alja, ez pontosan azt jelzi, hogy ez nem egy demokrácia, diktatúra van, és Orbán Viktor senki mástól, Gyurcsány Ferenctől retteg – nyilatkozta a DK szóvivője.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!