2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Konzultáció: hallgat a posta, de állítják: képviselőknek válaszolnak

Hír TV

2017. december 7., csütörtök 17:18, frissítve: csütörtök 17:46

Hallgat a Magyar Posta szóvivője a visszaküldött nemzeti konzultációs ívek számáról – felhatalmazás hiányára hivatkozva. Bár eddig az állami cég egyetlen adatot sem közölt, a szóvivő most azt mondja, ha egy országgyűlési képviselő adatokat kér tőlük, amint tudnak, válaszolnak rá.

„2 332 755-en küldték vissza, illetve töltötték ki a kérdőívet” – jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő. Az ellenzéki pártok azonban valótlannak tartják a kormány által az eddigi legsikeresebbként propagált nemzeti konzultáció számait.

Hadházy Ákos személyesen is utánajárt volna, hogy mennyi ívet küldtek vissza, ám november 23-án másfél óra alatt mindössze arra a három budapesti intézménybe mehetett el, ahol az íveket átvilágítják, bontják és feldolgozzák. Nyilvántartást sehol sem mutattak neki a visszaküldött konzultációs ívekről.

„Most már 99 százalékos bizonyossággal tudom mondani, hogy ez az egész egy kamu” – mondta akkor az LMP társelnöke.

A postára hiába kért belépési engedélyt az ellenzéki politikus, az állami cég ezt elutasította. Pedig ott pontos adat is lehetett volna a visszaküldött levelekről, hiszen a posta ez alapján számol el a kormánnyal.

„A Magyar Posta azzal lett megbízva, hogy kézbesítse ezeket a leveleket, illetve a visszaérkezőket a megbízónak átadja. Ennek adatait mi nem adhatjuk ki” – így reagált a posta szóvivője arra a kérdésre, hogy összesen hány darab konzultációs levél érkezett vissza. Panulin Ildikó mégis azt hangoztatja, ha egy országgyűlési képviselő kíváncsi a pontos adatokra, akkor csak kérdeznie kell.

„Jöjjenek el, tegyék fel ezeket a kérdéseket. Minden képviselőnek, illetve minden magyar állampolgárnak adott esetben lehetősége van arra, hogy kérdéseket tegyen fel, és amint tudunk, válaszolunk erre” – tette hozzá.

Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke is megpróbálta megtudni a pontos adatokat. Az ellenzéki politikus közérdekűadat-igénylést küldött a Belügyminisztériumnak, amiben arra volt kíváncsi, hogy hány darab válaszborítékot fizettek ki a Magyar Postának. A 15 napos válaszadási határidő hétfőn telik le, válasz eddig nem érkezett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!