2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Koncepciós pert emlegetett Portik

2016. május 19., csütörtök 18:10

Koncepciós pert emlegetett Portik Tamás a Prisztás-gyilkosság másodfokú tárgyalásán is. A védelem húzná az időt, az ügyészség súlyosítást indítványozott. Ítélet két hét múlva várható.

A Terrorelhárítási Központ kommandósainak gyűrűjében érkezett a Fővárosi Ítélőtáblára Portik Tamás, aki az ügyészség szerint a kilencvenes évek olajmaffiájának egyik vezetője volt. A vádiratban az áll, hogy egy elszámolási vita után elrendelte egy másik alvilági nehézfiú, Prisztás József meggyilkolását 1996 őszén. A parancsot bizalmasa, H. István hajtotta végre, aki az utcán lőtte fejbe az áldozatot. Portik Tamás tíz év fegyházat, H. István pedig kilencet kapott első fokon.

Portik koncepciós pert emlegetett a másodfokú bíróságon. „Le vannak írva a zárkatársak által, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda felkérésére kerülnek mellém folyamatosan. Az ügyhöz annyiban hozzátartozik, hogy folyamatosan az ügyről kérdezgetnek, és megpróbálnak rávenni bármilyen hamis vallomásra.”

Az ügyész súlyosítást kért a táblabíróságtól. „Bűncselekményeknek az elkövetése, amely nemcsak a közvetlen környezetben, hanem az egész országos viszonylatban is megdöbbenést, sőt mondhatom azt is, hogy félelmet váltott ki. Ezért álláspontom szerint az elsőrendű, az első- és másodrendű vádlottal szemben kiszabott fő büntetés eltúlzottan enyhe” – mondta Bóta László.

A védelem a büntetőper megismétlését indítványozta. Portik Tamás védője szerint az elsőfokú ítélet hemzseg az eljárási hibáktól. „Portik Tamás következetesen hivatkozott arra mindig, hogy az ellene folyó eljárások, azok koncepciózus eljárások” – fogalmazott Tuza Péter.

Március végén Portik Tamás 13 évet kapott egy másik alvilági leszámolásért, az Aranykéz utcai robbantásért első fokon. Ott is felbujtóként ítélték el, a merénylet célpontja Boros Tamás volt, aki az olajügyekben terhelő vallomást tett Portikra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!