2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Vezércikk 08:05

Kompetenciatesztet vezetnek be az egyetemeken

,

2015. május 8., péntek 21:00, frissítve: péntek 21:11

Kompetenciatesztet vezetnek be az egyetemeken, és szigorítják a bennmaradás feltételeit az államilag finanszírozott szakokon. Sok más mellett ez is benne lesz a felsőoktatási törvény módosító javaslatában, amit pénteken mutatott be az illetékes államtitkár. Újraszabályoznák a hallgatói önkormányzatok tisztségviselőinek jogait is az egyetemeken. A HÖOK szerint azonban nem ebben állapodtak meg korábban, ezért állásfoglalást kérnek a felsőoktatási államtitkárságtól.

2016-tól már az Alkalmazott Tudományok Egyetemére is jelentkezhetnek diákok – jelentette be a felsőoktatási államtitkár. Az intézménytípusok szerkezete mellett módosul a képzési forma is. „A bachelor of science alapképzés mellett létrehoztuk a bachelor of profession típusú képzési formát, ennek a lényege az, hogy azok a hallgatók számára, akik nem a tudományos, tehát bachelor of science irányban akarnak haladni, hanem az adott diszciplína üzemeltetésére vonatkozó tudást szeretnének szerezni, akkor nekik legyen módjuk erre, tehát ez egy másfajta képzési forma. Ugyanúgy alapképzés, ugyanúgy hároméves” – mondta Palkovics László.

Az agrárszakokon például az osztott, 3+2 éves képzés mellett megjelenik az osztatlan képzés is. Újdonság továbbá, hogy a hallgatóknak – a közoktatási rendszerhez hasonlóan – kompetenciatesztet kell írniuk.

Változik a költségtérítéses képzésbe való átsorolás feltétele is. Annak a diáknak, aki félévente nem szerez minimum húsz kreditet, fizetnie kell a képzésért. Ehhez társul a tanulmányi átlag is, amelynek minimumát kormányrendelet határozza majd meg. „A szabályozás, ami most benyújtásra kerül, ez egyrészt egy képzési területenkénti minimum meghatározását kormányrendeletben tenné lehetővé. Erről további egyeztetések lesznek majd a hallgatói önkormányzatokkal, hiszen ezt képzési területenként kell és érdemes is differenciálni, hiszen mások a tanulmányi eredmények és mások a tanulmányi átlagok, úgyhogy ez kormányzati felhatalmazást ad egy differenciált minimumnak a meghatározására” – mondta Maruzsa Zoltán felsőoktatási államtitkár.

A törvénymódosítás szabályozza a hallgatói önkormányzatok szerepét is: meghatározza az összeférhetetlenségi szabályokat, illetve azt is, hogy a tisztségviselők maximum négy évig képviselhetik a hallgatókat. A HÖOK elnöke viszont azt mondja, nem ebben állapodtak meg. „Én azt gondolom, hogy az a megfogalmazás, amiben maradtunk, az nem teljesen az, ami a Felsőoktatási Kerekasztal ülésén elhangzott. Ennek megfelelően már egy állásfoglalási kérelmet is továbbítottunk a helyettes államtitkárnak, illetve államtitkár úrnak egyaránt, és hát várjuk az ezzel kapcsolatos későbbi egyeztetéseket, hiszen azt gondoljuk, hogy ez nem teljesen az, amiben megállapodtunk” – mondta Gulyás Tibor.

Azt azonban, hogy pontosan mely szakok szűnnek meg, továbbra sem tudni. De a mintegy 550 szakot tartalmazó lista napokon belül megjelenhet a Magyar Közlönyben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!