2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

„Kolozsvár régebb óta Kolozsvár, mint Cluj”

2017. május 16., kedd 23:14

Felkerült a magyar Kolozsvár felirat az erdélyi város névtáblájára, miután egy civil szervezet pert nyert az önkormányzattal szemben. Magyar nyelvű városnévtáblának tizenhat éve kellene lennie Kolozsvár határában.

A polgármesteri hivatal azután szereltette fel a táblákat, miután egy civil szervezet ellen pert vesztett az ügyben.

„Becsületes dolog, mert Kolozsvár régebb óta Kolozsvár, mint Cluj” – mondta egy helyi lakos.

A közigazgatási törvény szerint 2001 óta kint lett volna a helye a magyar feliratnak, de ezt a város akkori, magyargyűlölő polgármestere, Gheorghe Funar megakadályozta. Az üggyel azóta sem mert foglalkozni egyik polgármester sem. Tavalyelőtt nyelvi jogok védelmével foglalkozó civilek vették elő újra a témát, peres úton érték el a tábla kihelyezését.

„Kiderült, hogy egyszerű lakosok, civilek képesek elérni nagy dolgokat. Olyan változásokat, amelyekről a politikum már lemondott. Ez közös siker. Nem sikerült volna a lakosok nélkül, a civilek nélkül és a politikum nélkül sem” – mondta Bethelendi András, a Muszáj-muszáj Mozgalom aktivistája.

Az új táblára a román mellé magyarul és németül került fel Kolozsvár neve, fölötte pedig latin nyelven olvasható a város római korban használatos neve. Ezzel a polgármester Kolozsvár történelmét akarta hangsúlyozni, igaz, a bírósági ítéletben ilyenről nem volt szó.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!