2024. 09. 16. Hétfő Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Kockázatos lehet a nok

2016. március 17., csütörtök 19:15, frissítve: csütörtök 20:05

Szakértők a kártalanítás hiányára és a piaci kockázatokra figyelmeztetik azokat, akiknek érdeklődését felkeltette a nok. Az építési vállalkozás érdekképviselete szerint a magyar néplélektől idegen a bizalmi előtakarékosság.

A fogyasztói csoportok kockázatairól még a 2010-es kormányváltás előtt tett közzé kisokost a Gazdasági Versenyhivatal a sorozatos panaszok miatt. A GVH vezetését azóta az Orbán-kormány lecserélte.

A hivatal egyetlen illetékese sem állt a Hír TV kamerája elé. E-mailben annyit írtak, hogy véleményüket fenntartják. De fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy az utóbbi 2 évben már alig érkezett panasz fogyasztói csoportokra. Ez nem meglepő, a fogyasztóvédelmi törvény 2013 óta tiltja fogyasztói csoport szervezését.

„A speciális jogszabályok felül tudják írni az általános jellegű jogszabályokat” – mondja Pajor Dávid jogász. Ilyen speciális jogszabály a nemzeti otthonteremtési közösségekről szóló törvény is. „A szerencseelemnek vannak buktatói, hiszen előre meg kell határozni, hogy milyen összegű lakást kíván valaki megvásárolni, olyan fogyasztói csoportba, olyan közösségbe lép be, de ugye azt nem tudjuk, hogy –  itt egy 15 éves időintervallumról van szó, maximum 15 évre lehet szerződni –, hogy ez idő alatt a piaci viszonyok hogy alakulnak, hogy abból a pénzügyi keretből milyen ingatlant lehet majd vásárolni akkor, amikor ő sorra kerül” – tette hozzá a jogász.

A közösséget szervező és a vagyont kezelő cégnek igazgatóságot, felügyelőbizottságot kell létrehoznia, és szükség van adminisztrátorra, könyvelőre is. Az ő tiszteletdíjukat, fizetésüket a tagok állják, úgy, hogy a nok kamatot nem fizet, a megtakarítások az infláció miatt folyamatosan vesztenek értékükből – mondja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke.  

„Az egésznek az ellenőrzöttsége, a szervezettsége, a nyilvántartása és sok minden, ami ehhez hozzátartozik, az azt jelenti, hogy sokkal több pénzbe kerül. Márpedig ezekben a fogyasztói csoportokba befizetett pénzeknek semmilyen jövedéke nincsen, ezeket ebből a pénzből kell fizetni, és gyakorlatilag 10-15 évig, legkevesebb 10, legtöbb 15 évig ebből a pénzből veszik le mindazt, ami ennek a költségét jelenti” – fejtette ki Dietz Gusztávné.

Ha a szervező cég tönkremegy, a tagok csak úgy juthatnak pénzükhöz, ha perelnek – figyelmeztet a befektetővédelem hiányára a Lakásszövetkezetek Országos Szövetsége. „Ma kiszámíthatatlan, hogy 10 éven belül ki, mikor kerül sorra, tehát nem tervezhető. Másodsorban én érzek egy olyan veszélyt, hogy ezt jelenleg – ha nem módosul a tervezet –, kivonták az Országos Betétbiztosítási Alap hatásköréből, tehát egyfajta kockázati elem a belépők számára továbbra is fennáll” – mondta el Farkas Tamás.

Az építőipar képviselője örül, de vannak fenntartásai neki is. „Egy teljesen új konstrukció az előtakarékosságra bizalmi alapon, aminek Magyarországon nincs hagyománya. Attól tartok, hogy idegenkedés fogja körülvenni, hiszen mi, magyarok minden újjal szemben tudunk idegenkedni. Valójában ez is egyfajta pénzgyűjtés lehet ahhoz, hogy fizetőképes kereslet legyen az építőiparral szemben” – fogalmazott Koji László, az Építési vállalkozások Országos Szövetségének elnöke.

A nok-tagok 10 és 40 millió forint közötti értékű új ingatlanokra szerződhetnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!