2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Kockás körök alapítására buzdítják a tanárokat

,

2016. április 12., kedd 15:19, frissítve: csütörtök 11:02

Kétórás sztrájkot hirdetett péntekre a Civil Közoktatási Platform, miután nem jelentek meg a kormány képviselői a keddi egyeztetésen.

A szegedi Radnóti Miklós diákjai élőlánccal álltak ki a tanárok mellett március 30-án, az egyórás polgári engedetlenségi akció idején. Most pénteken a pedagógusok már két órára függesztik fel a tanítást, amiért a kormány továbbra sem hajlandó egyeztetni a reformokat követelő tanárok saját tömörülésével, a Civil Közoktatási Platformmal. Április 15-ére nem polgári engedetlenséget, hanem sztrájkot hirdettek a közoktatásban, a munkabeszüntetést a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szervezi. Az érdekképviselet elnöke szerint a kormány tudatosan szít feszültséget.

„Ha a feszültség fokozásában érdekelt, ennek eszköze a sztrájk, és úgy tűnik, hogy kiprovokálták ezt a sztrájkot, hiszen láthatóan semmilyen szinten sem akartak a PDSZ sztrájkbizottságával, bár ezek a tárgyalások még folynak, tulajdonképpen ezzel az erővel beszélgethetnék a kávé minőségéről vagy a perecnek, pogácsának az állapotáról, mert ennyi értelme van ezeknek a tárgyalásoknak” – mondta Mendrey László, a PDSZ elnöke.

A Tanítanék mozgalom kockás körök megalakítására buzdít. A mozgalommal rokonszenvező tanárok február közepén kockás inget húztak, hogy tiltakozzanak egy volt államtitkár sértő megjegyzése ellen. „Ezek a kockás körök egyfajta hálózatosodást jelentenének, ami első lépésben nagyon megkönnyíti és gördülékenyebbé teszi a kommunikációt a Tanítanák mozgalom eddig aktív tagjai, illetve vezetősége vagy képviselői, illetve a helyben, a terepen dolgozó kollégáink között. Azt is gondolom, hogy a nyomást is fokozhatjuk a kormányon azzal, hogy folyamatosan becsatornázzuk a helyi igényeket” – fogalmazott Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom egyik alapítója.

Ha a pénteki sztrájk nem vezet eredményre, a Civil Közoktatási Platform folytatja a nyomásgyakorlást. „Meddig mehetünk el? Úgy gondolom, hogy a falig, bármeddig. Nem állhatunk meg, nem tehetjük fel a kezünket, nem tehetjük fel, mert pontosan tudjuk, hogy ha ez így marad, egyszer csak azt mondjuk, hogy köszönjük szépen, mi mégsem, mert úgy gondoljuk, nem vagyunk sikeresek, ennek a gyerekek isszák meg a levét, a gyerekek jövőjéről van szó, és akinek ez nem elég hívószó, az, azt hiszem, jó, ha a saját életét gondolja végig. Nemzetgazdasági érdek az, hogy ne közmunkások országa legyünk” – nyilatkozta Ercse Krisztina, a Civil Közoktatási Platform koordinátora.

A Pedagógusok Szakszervezete jövő szerdára, április 20-ára egész napos sztrájkot hirdetett, miután az iskolákat fenntartó állami központ átalakításáról, a tanárok kötelező óraszámának csökkentéséről, a pedagógiai asszisztensek fizetésének emeléséről és a minőségi pótlék visszaállításáról nem tudott megegyezni a kormánnyal. Az érdekképviselet elnöke azt mondta, hogy sztrájkolni csak az említett négy kérdés miatt lehet, de több a vitás pont. „Mondok egy példát: a tankönyvpiac kérdése vagy a tankönyv monopólium felszabadítása, ugye, van egy ilyen kérése a sztrájkbizottságnak a 25 pontban, ezért például nem indíthat sztrájkot” – hangsúlyozta Galló Istvánné, a PSZ elnöke.

Az elégséges szolgáltatásról egyelőre nincs megegyezés a Pedagógusok Szakszervezete és a munkáltató között. A kormány ragaszkodik ahhoz, hogy április 20-án minden iskola kinyisson.

Tekintse meg a Civil Közoktatási Platform sajtótájékoztatóját:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!