2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Kitoloncolható a fogva tartott pakisztáni migráns

2016. március 17., csütörtök 16:13

A magyar hatóságok visszatoloncolhatják Szerbiába azt a pakisztáni migránst, aki nem várta meg a menekültügyi eljárást, hanem idő előtt távozott az országból. Az Európai Bíróság elé az érintett férfi vitte az ügyet.

Az Európai Bíróság szerint vissza lehet toloncolni Szerbiába azt a pakisztáni férfit, akit Magyarországon tartanak fogva. Illegálisan lépte át a szerb–magyar határt tavaly nyáron, majd menedékjogot kért Magyarországon. A kérelem elbírálását nem várta meg, hanem idő előtt elhagyta az országot, ezért az eljárást a Bevándorlási Hivatal megszüntette.

Csehországban kapták el, visszaküldték Magyarországra, Magyarország pedig visszatoloncolta volna Szerbiába. A pakisztáni férfi a bírósági beadványban úgy érvelt, hogy a csehek valószínűleg nem küldték volna vissza, ha tudják, hogy Magyarország kiutasítja. Az Európai Bíróság álláspontja szerint azonban a kitoloncolási gyakorlat a magyar belső jog része.

A magyar menekültügyi szabályozással valószínűleg találkozni fog még az Európai Bíróság. Decemberben ugyanis kötelezettségszegési eljárás indult Magyarországgal szemben, elsősorban a menekültügyi eljárások jogorvoslati rendszere miatt, jelenleg a magyar kormány Brüsszellel egyeztet. Amennyiben nem sikerül közös nevezőre jutni, az Európai Bizottság a bírósághoz fordulhat, számolt be a Hír TV brüsszeli tudósítója.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!