2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

„Kim Dzsongun ide fog járni leckéket venni Orbán Viktortól”

,

2016. május 11., szerda 15:17, frissítve: péntek 07:28

A kiszámíthatóság és a biztonság jellemzi a 2017-es költségvetést – mondta a nemzetgazdasági miniszer a parlamentben, a tervezet általános vitájában. Az ellenzék elhibázottnak nevezte a büdzsét, mondván a szegények helyett a gazdagokat segíti. Az MSZP szerint szemfényvesztés a dokumentum, a Jobbik az áfacsökkentéssel sem elégedett.

Az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét expozéjában Varga Mihály. A tej, a baromfi, a tojás áfája is csökken, és kevesebb forgalmi adót kell fizetni az éttermi szolgáltatások és az internet után is. Emellett nő a családi adókedvezmény, és az otthonteremtési programra is százmilliárdokat fordít a kormány.

„A 211 milliárd forintos program nemcsak ösztönzi a gazdasági növekedést, hanem olyan nemzetstratégiai fontosságú célkitűzések megvalósításához járul hozzá, mint a kedvezőtlen demográfiai adatok megállítása, megfordítása, illetve a szakképzett munkaerő itthon tartása. Az otthonteremtési program pozitív társadalmi és gazdasági hatásai hosszabb távon is érvényesülhetnek majd a születésszám növekedésével, illetve a családalapítás előtt álló fiatalok élethelyzetének javulásával” – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

A szocialisták szerint valójában nem jut majd több pénz jövőre az egészségügyre és az oktatásra. Tóbiás József alapvetően elhibázottnak nevezte a jövő évi büdzsét, mert a szegények helyett a gazdagokat segíti. „Önöknek első a család, mármint a miniszterelnök-közeli családok sora. A családhoz tartozó szereplők: a Mészáros-, a Tiborcz-, a Garancsi- és a Matolcsy-klán, ennek jegyében működnek. Létrejöttek a klánok, létrejöttek a klientúrák, és nem véletlen, hogy a száz leggazdagabb magyar listáján egyre többen – akik korábban nem voltak rajta – kifejezetten az önök politikai és gazdasági világához tartoznak” – fogalmazott az MSZP elnök-frakcióvezetője.

„Egy kiszáradt gazdaság és a függőség költségvetéséről olyan dicshimnuszokat hallhattunk, amelyek egész egyszerűen még ebben a házban is szokatlanok” – nyilatkozta Z. Kárpát Dániel. A Jobbik vezérszónoka az áfacsökkentéssel sem volt elégedett: „Ez a 27 százalékos áfa már a hardcore szintje, ez világrekorder áfa, Európában a legmagasabb, és az az engedmény, amelyet önök helyesen tesznek – én ezt támogatni fogom – minimális, kozmetikai jellegű áfacsökkentés. Ez egy átlagos család fogyasztói kosarának 6-7 százalékát érinti, ezt önök is nagyon jól tudják. Ez a 6-7 százalék a fogyasztói kosáron belül ilyen mértékű engedmény mellett körülbelül 0,5 vagy 0,75 százalékos összesített áfacsökkentéssel ér fel maximum.”

Az LMP szerint is csak kommunikációs panel, hogy a kormány adócsökkentésre készül. „Ezt a múlt század elején úgy nevezte a büntető törvénykönyv, hogy szédelgő feldicsérés, és három év szabadságvesztés vagy százezer korona pénzbüntetéssel lehetett sújtani. 100 milliárd forinttal csökkenteni egy 17 000 milliárd főösszegű költségvetést nem adócsökkentés” – mondta Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő.

A PM-s Szabó Tímea szerint ez a embereket kisemmiző büdzsé. „Kim Dzsongun észak-koreai diktátor ide fog járni leckéket venni Orbán Viktortól, hogyan kell az emberektől ellopni a pénzt, és hogyan kell cirkuszra és a saját emlékműveikre fordítani” – fogalmazott Szabó Tímea.

A jövő évi büdzsé 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel, 0,9 százalékos inflációval és 2,4 százalékos hiánnyal számol.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!