2024. 04. 14. Vasárnap Tibor napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 20:10

Kiadtak a törököknek egy kurd aktivistát

Hír TV

2017. december 26., kedd 18:00, frissítve: péntek 17:18

Belgrád kiadta Ankarának azt a kurd aktivistát, aki Szerbiától kért menedéket, mert Törökországban tizenöt évnyi börtönbüntetésre ítélték az alkotmányos rend elleni tevékenységéért – adta hírül az N1 regionális hírtelevízió kedden.

Ana Trkulja, Cevdet Ayaz kurd aktivista ügyvédje kijelentette: ügyfelét hétfő délután vitték el egy befogadóközpontból, ahol menedékkérelmének elbírálását várta. Miután a szerb hatóságok elutasították a kérelmet, a férfit azonnal kiadták Törökországnak.

Nela Kuburovic szerb igazságügyi miniszter az üggyel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy miután megszületett a kiadatásról szóló jogerős döntés, már nem lehetett jogorvoslatot benyújtani, azaz nem lehetett semmissé nyilvánítani azt.

Cevdet Ayaz kiadatása ellen az ENSZ kínzás elleni bizottsága is felszólalt, mert szerinte fennáll annak a veszélye, hogy a férfit Törökországban megkínozzák. Nela Kuburovic elmondása szerint az ENSZ-bizottság ajánlása már a döntés meghozatala után érkezett, ezért szerinte Szerbia nem vonható felelősségre. Hozzátette: nem politikai, hanem jogi döntés született.

A szerb kormány és az államfő az utóbbi időben többször is a Törökországgal fenntartott viszony javítását és erősítését hangsúlyozta, a jó kapcsolatok bizonyítékaként pedig Recep Tayyip Erdogan török elnök októberben Szerbiába látogatott.

(MTI)

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!