2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Ki miért felelős a Buda-Cash-ügyben?

,

2015. március 6., péntek 15:25, frissítve: péntek 21:12

Minden brókercéget átvilágítana, a pénzügyi felügyelet jogosítványait pedig erősítené a miniszterelnök, hogy elkerülje a hasonló ügyeket. A szocialisták a kormányt hibáztatják a Buda-Cash-ügyben és büntetőfeljelentést tesznek, a Fidesz viszont az egykori MSZP-s kabinetek pénzügyminisztereit vonná kérdőre az Országgyűlés szakbizottságában a brókercégek kétévenkénti átfogó ellenőrzésének eltörléséről. A Jobbik teljes kártalanítást követel minden károsultnak.

„Ha pénz tűnik el a gazdaságból, akkor valahogy az egész gazdaságot megüli a köd meg a felhő meg a rossz hangulat” – fogalmazott Orbán Viktor a Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági évnyitóján. Itt is téma volt a Buda-Cash-botrány. A kormányfő nem tartja kizártnak újabb brókercégek bedőlését. „A kormány a maga részéről mindent megtesz annak érdekében, hogy megerősítse a felügyelet jogosítványait, ha kell törvénymódosításokkal. A magunk részéről szeretnénk olyan állapotot előidézni – a bankrendszer után immáron a brókervilágban is –, hogy még egyszer ilyen helyzet, ilyen állapot ne állhasson elő” – emelte ki a miniszterelnök.

A szocialisták a kormánypártokat hibáztatják. Szerintük az vezetett a brókerügyhöz, hogy az egykor takarékszövetkezetként működő DRB pénzintézeti csoport a törvényi kiskapukat kihasználva kihúzta magát a takarékszövetkezeti integráció és ezzel együtt a Takarékbank kontrollja alól is. 2013-ban pedig megkapta a banki engedélyt. Az MSZP büntetőfeljelentést tett, hogy kiderüljön, az ügyben milyen szerepe van a Fidesznek, illetve az államigazgatási és a kormányzati szerveknek. „Bűnpártolás, hivatali vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali hatalommal való visszaélés. Ettől azt várjuk, hogy kiderüljön, hogy lehetséges az, hogy 2013-ban visszadobnak egy törvényt, és egy hét alatt úgy fogadnak el egy bankot – méghozzá a pénzintézetek –, hogy 60 napot adnak nekik nem létező papírokat újragyártására” – mondta Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke.

A Fidesz szerint viszont épp a szocialisták lazítottak a szabályokon: a kétéves ellenőrzési periódus helyett ötévest vezettek be kormányzásuk alatt, így a brókercégek hosszú évekig elkerülhették az átfogó ellenőrzést. A kormánypárt a gazdasági bizottság hétfői ülésén hallgatná meg az ügyben a korábbi, szocialista kormányok pénzügyminisztereit, a törvénymódosítások előterjesztőit. „Mi sem számítottunk rá és senki sem számíthat rá, hogy ennyi idő után, miután a szocialisták csaknem öt éve nincsenek kormányon, még mindig csontvázak tudnak kiesni a szekrényből. Ezért nevezzük ezt szocialista brókerbotránynak, mert azok az okok, amelyek ehhez az ügyhöz vezettek, alapvetően abban az időszakban alakultak ki” – mondta Tuzson Bence, a Fidesz frakcióvezetője.

A Jobbik teljes kártalanítást követel a Buda-Cash-károsultaknak, magánszemélyeknek, cégeknek és önkormányzatoknak egyaránt, ahogy ezt a kormány a Széchenyi Bank esetében tette. „Ez év elején, közpénzből, méghozzá a közszféra bérkompenzációjának a terhére, összesen 6 milliárd forintot csoportosított át a kormányzat a Széchenyi Bank betéteseinek a kifizetésére. Jellemzően magánszemélyekről van szó abban az esetben, valószínűsíthetően négy fideszes haverról, név szerint: sógorról, komáról, retyéről és rutyáról” – fogalmazott Hegedűs Lórántné jobbikos országgyűlési képviselő.

Az Országos Betétbiztosítási Alap várhatóan március végéig kártalanítja a DRB bankcsoport károsultjait fejenként 30 millió forintos határig. Ehhez a jegybank több mint 107 milliárd forintos kölcsönt nyújt az alapnak.

Minden brókercéget át kell világítani
Orbán Viktor korábban a Kossuth rádiónak úgy nyilatkozott: minden brókercéget át kell világítani, a Buda-Cash-botrány felelőseit pedig el kell számoltatni. A Magyar Nemzet pedig arról számolt be: mintegy 1200 titkosszolga megtakarítása is bennragadt a Buda-Cashnél.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!