2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte

Következik:

Bayer show 21:30

Kevesebb vizsgával édesgetnék magukhoz a diákokat

2015. április 22., szerda 07:25, frissítve: szerda 09:21

Kevesebb vizsga ígéretével próbál diákokat toborozni a Pécsi Tudományegyetem jogi kara. Az oktatott órák száma ugyanakkor nem változik. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete attól tart, a rendszer bevezetése oktatók elbocsátásával jár majd.

Mióta jogászképzés csak költségtérítéses formában létezik, folyamatosan csökken a Pécsi Tudományegyetem jogi karára jelentkezők száma. A kar vezetői népszerűbbé szeretnék tenni a tanrendet, ezért azt tervezik, lecsökkentik a vizsgák számát. „Én a 90-es évek elején vizsgáztam a jogi egyetemen. Megnéztem, 70 százaléka volt a mi vizsgaterhünk a mai hallgatókénak. Nagyon megszaporodtak a vizsgák az állandó tanrendi változások következtében, és az a célunk, hogy ugyanannyi tárgyból vizsgázzanak, de egyes tárgyakból, ahol több féléves vizsga volt, a vizsgák számát lecsökkentve megpróbáljuk elérni azt, hogy a hallgatók számára elviselhetőbb legyen a vizsgateher” – mondta Herke Csongor dékánhelyettes.

A 10 félévben oktatott és rendeletben szabályozott minimum 3000 óra megmaradna, de a vizsgák számát az eddigieknél kevesebben határoznák meg. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete attól fél, a kevesebb vizsgához kevesebb oktató kell. „Maga az előadások, szemináriumok óraszáma nem csökken, de azért a vizsgák órái igen, és ez is hozzáadódik a pedagógusok, oktatók óraszámterheléséhez, és mint érdekvédelmi szervezet attól félünk, hogy ez esetleg leépítésekkel is jár hosszú távon” – mondta Horváth Csaba, a szervezet elnöke.

A tervezetet jelenleg a tanszékvezetők véleményezik, ezután a kari tanács dönt. Ha sikerül egyezségre jutniuk, már szeptembertől az új, kevesebb vizsgával járó tanterv szerint oktatnak a Pécsi Tudományegyetem jogi karán.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!