2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Kevesebb felnőtt tanulhat idegen nyelvet

2017. szeptember 1., péntek 22:51, frissítve: péntek 22:58

Csökkenti a felnőttnyelvoktatás keretszámait a kormány. Az Index úgy tudja, a korábban meghirdetett kurzusok egyik pillanatról a másikra tűntek el a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal kínálatából. Pedig a továbbképzésre nagy szükség lenne, Európában Magyarországon a leggyengébb a nyelvtudás. A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: 22 milliárd forintot költ a felnőttek nyelvtudásának fejlesztésére, csak ezután inkább vállalati szinten szervezik a képzéseket.

Egy kormányprogramnak köszönhetően korábban tízezrek tanulhattak valamilyen idegen nyelvet ingyenesen, az erre szánt pénzt a terület új felelőse máshogyan költené el. A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, Pölöskei Gáborné, az államfő testvére visszavonta a keretszámok bővítésére vonatkozó terveket, így – az Index – információi szerint sokan már hiába keresték a induló kurzusokat.

„Nyilván amikor olyan hír érkezik, hogy az egyébként is kevés helyre már gyakorlatilag nincs is több lehetőség jelentkezni, az csalódás. Az pedig a szakmának óriási csalódás, hogy a korábban beharangozott, a fejlesztési tervben szereplő 15 milliárd forintból, amelyet a felnőttnyelvoktatásra szántak volna – amely sok sebből vérzik, és szükség lenne a fejlesztésre –, 10 milliárd forintot multicégek fejlesztésére csoportosítottak át” – jelentette ki Légárdi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke.

A képzéseket felügyelő tárca azzal indokolta a változtatásokat, hogy a tanfolyamok végeztével csak a jelentkezők egyharmada tett vizsgát, így inkább a vállalati nyelvórákat támogatnák. Pedig a lehetőségre a kis- és közepes vállalkozások munkatársainak vagy akár diplomás, de idegen nyelvet nem beszélő fiataloknak szükségük lehet.

„Ha a közvetlen környezetünkben körülnézünk, akkor is látszik, hogy a magyar felnőtt lakosság, sőt a fiatal felnőtt lakosság nyelvismerete lényegesen kisebb – itt egy-kétszeres szorzóról beszélünk –, mint más országban. Ez nagyon súlyos hátrány a gazdaság számára és az egyén szintjén is” – emlékeztetett a Nyelvtudásért Egyesület elnöke, Rozgonyi Zoltán.

2020-tól egyébként felsőoktatási felvételi követelmény a nyelvtudás. Igaz, így jócskán csökkenhet a bejutók száma.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!