2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Kevesebb a telefonhívás karácsonykor

2015. december 25., péntek 17:01, frissítve: péntek 17:56

Karácsonykor kevesebben hívják a lelkisegély-szolgálatot, mint az átlagos hétköznapokon. Az ünnepek alatt jellemzően a magányosak vágynak arra, hogy valaki meghallgassa őket. Az egyik segélyszervezet szerint az apró figyelmesség is hatalmas segítség lehet azoknak, akik egyedül töltik a karácsonyt.

Évente körülbelül 200 ezerszer csörög a telefon a budapesti lelkisegély-szolgálatnál. Vezetőjük azt mondja, sok ember csupán arra vágyik, hogy valakinek elmondhassa a problémáit, ha úgy érzi, hogy kilátástalan élethelyzetbe került. Karácsonykor kevesebben telefonálnak, mint az átlagos hétköznapokon.

„A magányosok általában többen keresnek bennünket ilyentájt, mondjuk az, aki várta volna a családtagját, de mégsem jött el karácsonyra, vagy egy családi konfliktus ilyenkorra tetőzik, ők szoktak bennünket ilyenkor hívni. Az ünnepek között és után pedig elsősorban a magányosak” – osztotta meg tapasztalatait Buza Bence, a Budapesti Lelki Elsősegély Telefonszolgálat vezetője.

Egy-egy jó szó vagy apró figyelmesség is hatalmas segítség lehet azoknak, akik egyedül töltik a karácsonyt – mondja a Mátrix Közhasznú Alapítvány elnöke.

„Nagyon sokan élnek elszigetelődve, egyedül, nagyon sokan vannak egyedül a problémáikkal, amikkel meg kell küzdeni, és hogy a társadalmi összefogás, a közösség ereje mekkora jelentőségű tud lenni, igazából ezt emelném ki, főleg hogy karácsony van, és hogy az emberek nézzenek körül a környezetükben, azokat a nélkülözőket, rászorulókat egy tányér süteménnyel, levessel vagy csak egy jó szóval, megkérdezzük, hogy hogy vannak, annyival is lehet, hogy tettünk valamit” – hívta fel a figyelmet Dudás Anett, a Mátrix Közhasznú Alapítvány elnöke.

Bár segítséget kevesebben kérnek, a felmérések szerint az ünnepek alatt nő az öngyilkosságok száma.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!